Fedtstoffer, nødder og frø

Planteolier, fx raps- og olivenolie, er gode kilder til fedtstof, når I tilbyder sund og klimavenlig mad. Når I bruger planteolier i stedet for hårde fedtstoffer, fx smør og kokosfedt, er det godt for sundheden.

Planteolier har desuden et lavere klimaaftryk end fx smør og blandingsprodukter.

Nødder og frø er gode kilder til fedtstoffer, protein og andre næringsstoffer som fx selen i en planterig madlavning. 

Fedtstoffer

Fedtstoffer og fedtholdige produkter til madlavning, på brød og som tilbehør. 

Hvad skal I vælge?

  • Primært planteolier eller produkter med planteolier frem for hårde fedtstoffer som fx smør, smørblandinger samt kokosfedt (fx fra kokosmælk) og palmefedt.
  • Vælg især raps- og olivenolie eller bløde og flydende fedtstoffer baseret på disse. 
  • Vælg også produkter, hvor planteolier som raps- og olivenolie udgør hoveddelen af fedtet, f.eks. mayonnaise, pesto, hummus og dressinger.

Nødder og frø

Hvad skal I vælge?

Brug forskellige nødder og frø. Når I bruger nødder og frø i madlavningen, så varier mellem forskellige slags, fx 

  • Valnødder
  • Hasselnødder
  • Mandler
  • Cashewnødder
  • Jordnødder
  • Sesamfrø
  • Pinjekerner
  • Græskarkerner

Gå efter usaltede eller saltede nødder med højst 0,8 g salt pr. 100 g. 

Hvad skal I begrænse?

  • Begræns hvor meget I bruger solsikkekerner og hørfrø, da de kan have et højt indhold af tungmetaller. 
  • Hold igen med ristede mandler, da ristede mandler kan indeholde akrylamid. 
  • Paranødder og pistacienødder bør kun tilbydes i små mængder.

Variation er vigtigt

Det er vigtigt at variere mellem forskellige typer nødder og frø. 

De fleste af vores fødevarer indeholder små mængder uønskede stoffer, som fx forskellige kemiske forbindelser eller tungmetaller. Ved at variere mellem forskellige fødevarer, undgår I et højt indtag af én enkelt type uønskede stoffer.

Mere om nødder og frø til børn i daginstitutioner

For at undgå at børnene får maden galt i halsen, bør I ikke servere hele nødder og frø, før børnene er omkring 3 år. 

Det er dog det enkelte barns udvikling og evne til at tygge maden snarere end den præcise alder, der afgør, hvornår barnet kan spise hårde fødevarer.

Nødder og frø kan bruges, hvis de er blendet, revet, finthakket eller kogt. 

Tips

  • Brug blendede eller finthakkede nødder i maden.
  • Brug nødder og frø som topping og bag nødder og frø ind i brødet.
  • Når I bruger færdigbagt eller bake-off brød, så gå efter brød der indeholder frø.

Læs mere her

Kostråd til Måltider i daginstitutioner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i daginstitutioner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.

Kostråd til Måltider i skoler og kantiner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i skoler og kantiner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.