Nye regler for foderlægemidler og mellemprodukter – bl.a. krav om godkendelse og registrering

27-01-2022

Fra den 28. januar 2022 anses foderlægemidler og mellemprodukter til foderlægemidler for at være foder. Virksomhederne skal efterleve de nye bestemmelser i foderlægemiddelforordningen (2019/4) – ud over den øvrige foderlovgivning.

​​​Reglerne for foderlægemidler og mellemprodukter til foderlægemidler omfatter fremstilling, opbevaring og transport samt markedsføring, import og brug af foderlægemidler og af mellemprodukter til foderlægemidler. Reglerne gælder for alle fodervirksomheder, bl.a. primærproducenter, transportvirksomheder og dyrlæger, der håndterer eller markedsfører foderlægemidler.

Godkendelse eller registrering af aktiviteter med foderlægemidler

Virksomheder, som vil fremstille, opbevare, transportere eller markedsføre foderlægemidler eller mellemprodukter til foderlægemidler, skal godkendes af Fødevarestyrelsen.

Det gælder f.eks. vognmænd, som vil transportere uindpakkede foderlægemidler. Det gælder også primærproducenter, der med de nye regler får mulighed for at hjemmeblande foderlægemidler.

Virksomheder i detailledet, f.eks. en dyrlægevirksomhed, der vil sælge foderlægemidler til selskabsdyr, skal registreres hos Fødevarestyrelsen.

Nogle virksomheder er undtaget krav om godkendelse og registrering. Det gælder f.eks. ​en primærproducent, der vil købe og anvende færdigblandede foderlægemidler på egen bedrift.  

Overgangsordning til 28. juli 2022 for virksomheder, der har tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen

Hvis en virksomhed har fået en tilladelse til at fremstille eller forhandle foderlægemidler efter de tidligere regler for foderlægemidler, kan virksomheden fortsætte disse aktiviteter frem til 28. juli 2022.

Hvis virksomheden ønsker at fortsætte sine aktiviteter fra den 28. juli 2022, skal virksomheden senest denne dato sende en erklæring til Fødevarestyrelsen om, at virksomhedens system til at håndtere foderlægemidler eller mellemprodukter af foderlægemidler opfylder kravene om godkendelse i EU forordningen om foderlægemidler. Virksomheder, der ikke vil fremstille foderlægemidler efter, at zinkoxid bliver udfaset, behøver derfor ikke indsende en erklæring.

Læs mere om godkendelse og registrering samt om undtagelse for godkendelse

Brug blanketten til at ansøge om godkendelse, ophør mv.

Indsend virksomhedens erklæring her 

Læs de nye regler her i foderlægemiddelforordningen

Læs om de nye reglernes anvendelse i fodervejledningen:

Konkrete ændringer fremgår af høringsdokumenterne. De findes her: Udkast til opdateret fodervejledning og Høringsbrev

Den digitale fodervejledning opdateres pr. 28. januar 2002 her: Fodervejledningen 

Senest opdateret 28-01-2022