Ud over en række flytninger af dyresygdomme mellem listerne (inkl. få sletninger og tilføjelser) er den største ændring den, at dyrlægers karantænekrav på 48 timer nu kun gælder for kategori A- eller B-sygdomme – jf. EU-Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/1882 forordning af 3. december 2018) og fremgår af en ny § 5 i Listebekendtgørelsen. Dette krav gælder dog ikke såfremt mistanken i mellemtiden afkræftes, eller Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.
Sygdomme der er omfattet heraf, er markeret med en * i bilag 1, liste 1 af hensyn til brugervenligheden.
Du kan læse den nye opdaterede Listebekendtgørelse på følgende link: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2023/1341.
De specifikke ændringer af sygdomme er som følger:
- Plasmacytose og infektion med paramyxovirus 1 (PMV-1) hos duer er fjernet fra bilag 1. PMV-1 håndteres nu som Newcastle Disease.
Sygdomme, der har flyttet liste fra 3 til 4, er:
- Infektion med SARS-CoV-2 (COVID-19) hos mink og ildere i en besætning, der har pligt til at lade sig registrere i Det Centrale Husdyrbrugsregister. Dermed er der ikke længere behov for opdeling på dyrearter, hvorfor den listeopføres på liste 4 under ”Sygdomme hos flere dyrearter” som infektion med SARS-CoV-2 (COVID-19)
- Infektion med lavpatogen aviær influenza-virus
- Infektion med bluetonguevirus (serotype 1-24)
- Vesikulær stomatitis
- Smitsomt blæreudslæt hos svin
- Infektion med Perkinsus olseni
- Vestnilfeber
Det betyder, at Fødevarestyrelsen fremover vil oplyse den praktiserende dyrlæge om at udtage prøver ved mistanke om disse sygdomme for besætningsejerens regning – hvilket også gælder for de øvrige sygdomme på liste 4. Fødevarestyrelsen afholder kun udgifter til laboratorieanalyser og kun ved kliniske mistanker for sygdomme på liste 4.
Derudover ændres følgende i listeopførelsen i bilag 1:
- Ebolavirussygdom listeopføres på liste 4 (før kun liste 1), så FVST kan afholde udgifter til laboratorieanalyser ved kliniske mistanker (mistankeprøver).
- Højpatogen aviær influenza listeopføres under ”Sygdomme hos flere dyrearter”, da flere forskellige pattedyr kan smittes med HPAI.