Hobbyhøns på Langeland ramt af fugleinfluenza

29-03-2022

En hobbybesætning ved Tranekær på Langeland med 11 dyr er ramt af fugleinfluenza. De sidste høner er tirsdag aflivet og kørt til destruktion.

Ud af en hobbybesætning med 10 høner og en hane var otte dyr døde, da Fødevarestyrelsen mandag eftermiddag udtog prøver for fugleinfluenza. Tirsdag viste prøveresultaterne fra Statens Serum Institut, at besætningen var ramt af den dødelige fugleinfluenza H5N1, og Fødevarestyrelsen har nu aflivet de tilbageværende tre dyr.

- Det er ærgerligt, at vi har et nyt udbrud af fugleinfluenza. Både fjerkræbranchen og hobbyavlere har spurgt os, om de ikke snart må lukke deres dyr ud, men smitterisikoen er stadig høj. Det viser mange fund af døde vilde fugle, siger Mette Kirkeskov Sie, chef for VeterinærØst, Fødevarestyrelsen.

Efter en måned uden nye udbrud havde Danmark netop fået status som fugleinfluenzafri af den internationale dyresundhedsorganisation OIE. Det nye udbrud påvirker ikke den situation, da der er tale om et hobbyhold.

For fjerkræejere medfører udbruddet, at de landsdækkende restriktioner kommer til at gælde endnu et stykke tid.

Fjerkræejere har pligt til at forebygge smitte

Vinteren over har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fugle inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere god hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

Restriktionszoner på Langeland

Som følge af smitteudbruddet i Tranekær i det nordlige Langeland har Fødevarestyrelsen tirsdag eftermiddag oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Tranekær. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne i det ramte område 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af hønsegården er afsluttet.

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza, og du skal i så fald kontakte en dyrlæge.

Seneste udbrud

Hønsebesætning med 800 dyr ved Søtofte, Ringsted kommune. 11. februar 2022

Hobbyhold med 18 høns ved Søbjerg Huse, Sorø kommune. 15. januar 2022

Hønsebesætning med 100.000 æglæggende dyr i Stoholm, Viborg kommune. 7. januar 2022

Kalkunbesætning med 60.000 dyr ved Ruds Vedby, Sorø kommune. 3. januar 2022

Kalkunbesætning med 36.000 dyr ved Stokkemarke, Lollands kommune. 1. januar 2022

Hobbybesætning med 42 høns, ænder og gæs, Skaverup, Vordingborg kommune. 31. december 2021

Links:

Bekendtgørelse og kort med restriktionszoner 

Se om du bor i en zone 

Se regler, der gælder i zonerne 

Hvad skal du gøre med dit fjerkræ under en fugleinfluenzaepidemi 

Yderligere oplysninger: 

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.​


Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for fjerkræejere i den nordlige del af Langeland og på Østfyn som markeret på kortet.