MADSPILD

Fødevarestyrelsen guider til jul uden madspild og mavepine

12-12-2023

Rester fra julefrokosten ender ofte i skraldespanden – enten fordi, maden har stået for længe på bordet, eller fordi man ikke ved, hvordan man skal bruge madresterne. Få Fødevarestyrelsens fem bedste råd til at undgå madspild og dårlig mave.

I kampen mod madspild er det oplagt at spise rester fra julefrokostbordet dagen efter, fryse dem ned eller lave dem om til nye retter.

Men det er vigtigt at behandle madresterne rigtigt, så man ikke bliver syg af madbakterier, som hurtigt kan formere sig, hvis maden står for længe fremme på bordet.

Derfor deler Fødevarestyrelsen frem til jul flere gode råd på sociale medier om, hvordan man undgår madspild og mavepine på grund af julens måltider.

Følg Fødevarestyrelsen på Facebook og Instagram for flere gode råd til julens måltider.

Få flere tip til at minimere madspild.

Få flere tip til god køkkenhygiejne.

Fakta om husdyrbekendtgørelsen

Loven om husdyr trådte i kraft i maj måned. Her er de nye regler 

Fem råd mod madspild og mavepine

1. Kig i skabene, før du handler

Kig i skabene, når du planlægger menuen. Det forhindrer, at du køber varer, du allerede har nok af. Måske står der allerede et udmærket åbent glas rødkål i køleskabet, som du havde glemt alt om.

2. Lad retterne afløse hinanden

Lad serveringerne afløse hinanden, så du fx serverer sild og laks først, og stil eventuelle rester på køl, så snart dine gæster er færdige med at spise af fisken. Så sikrer du, at eventuelle sygdomsbakterier ikke får lov at udvikle sig.

3. Vær særligt opmærksom på fisk og skiveskåret pålæg

Bakterier som fx listeria har gode betingelser for at udvikle sig i røget laks, gravad laks og skiveskåret pålæg. Disse retter skal på køl igen så hurtigt som muligt, hvis du vil spise dem dagen efter.  

4. Server retterne rygende varme – og varm rester godt igennem dagen efter

Varme retter skal serveres rygende varme – også den hjemmelavede leverpostej, frikadeller og risengrød. Du kan godt varme rester af mad op igen, hvis de er sat hurtigt på køl efter servering og bliver varmet godt igennem igen.

5. Gem alle rester, også de små

Alt kan i princippet fryses ned og bruges igen. And, rødkål og brun sovs smager glimrende i en andeburger. Kogte kartofler kan bruges i biksemad, salater eller i tærter. Rugbrødsrester kan rives til ymerdrys eller forvandles til rugbrødschips, og stumpen af skæreost kan rives, fryses og bruges på en pizza. Retter med friske krydderurter og spinat – f.eks. persillesovs eller stuvet spinat – kan også spises dagen efter, hvis man sørger for at køle dem hurtigt ned og servere dem rygende varme.  

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.

Fakta

1. husdyrbekendtgørelsen udkom i maj sidste år. læs mere her: