Kontrolkampagner

Fødevarestyrelsens kontrolplan for 2025: Fokus på bl.a. overbrusning af grise og svindel med fødevarer

09-12-2024

Overbrusningsanlæg og rodemateriale i grisestaldene, fælles Europol-indsats mod svindel og vedligeholdelse af kantinekøkkener er nogle af de kontrolområder, som Fødevarestyrelsen vil fokusere på i 2025.

Metalkuglen med halm er et eksempel på rode - og beskæftigelsesmateriale, som Fødevarestyrelsen vil have fokus på i en række målrettede kontroller i 2025.

Udover de faste stikprøvekontroller i bl.a. supermarkeder, restauranter og stalde, udvælges hvert år en række særlige fokusområder som Fødevarestyrelsens tilsynsførende vil sætte under lup. Målet med disse kontroller er både at vejlede virksomhederne og at kontrollere på forbrugernes vegne, at reglerne bliver overholdt – så dyr undgår unødig lidelse og forbrugerne undgår at blive syge at det, de spiser.

Blandt de udvalgte fokusområder for 2025 er fødevaresvindel, der hvert år koster 60-90 milliarder kroner i EU. Her deltager Fødevarestyrelsens rejsehold i en international aktion rettet mod salg og produktion af forfalskede fødevarer, som kan medføre økonomiske tab og udsætte forbrugeren for vildledning og sundhedsrisici.

På veterinærområdet sætter Fødevarestyrelsen spot på udstyret i grisestaldene. Kontrollerne kan give sanktioner, hvis staldene ikke har tilstrækkeligt med såkaldt rode- og beskæftigelsesmateriale i grisenes stier. Ifølge reglerne, som landmændene skal overholde, kan en lille flok grise f.eks. et reb på gulvet eller en holder på væggen med et stykke træ, som de kan bide i.

Fødevarestyrelsens tilsynsførende skal derudover kontrollere, at landmændene bruger de overbrusningsanlæg, der kan nedkøle grise med vand, når det er varmt udenfor, forklarer veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle:

- Grise er særligt følsomme overfor høje temperaturer, da de har meget få svedkirtler i forhold til andre dyr. Derfor skal landmændene sørge for, at grisene har mulighed for at regulere deres temperatur på anden vis gennem f.eks. overbrusningsanlæg i loftet.

- Særligt på vores kontroller i ældre bygninger, er det noget, vi ofte har givet sanktioner for – enten fordi, overbrusningsanlæggene manglede, eller fordi, de ikke blev brugt, tilføjer Charlotte Vilstrup Castle.

Færre rustne hylder og kontrol med kattemad

På fødevareområdet sætter Fødevarestyrelsen i en større kampagne fokus på vedligeholdelsen af udstyret i professionelle køkkener som kantiner og restauranter. Ved f.eks. at vælge de rette materialer til interiør som bordplader, og ved at prioritere løbende vedligeholdelse af køkkenudstyret, kan virksomhederne ofte undgå potentielle problemer med fødevaresikkerheden, der kan gøre gæsterne syge.

- Tidligere kontroller har vist, at det kan være svært at få gjort helt ordentligt rent, hvis f.eks. håndvasken er slidt, hylderne er rustne eller fliserne er flækkede, forklarer fødevaredirektør i Fødevarestyrelsen, Tejs Binderup og tilføjer:

- Når der samles snavs i revner og sprækker, skabes der ideelle vækstbetingelser for forskellige bakterier og vira, hvilket udgør en potentiel risiko for, at folk bliver syge. Derfor vil vi sætte fokus på at vejlede virksomhederne om, hvilke materialer der er egnede til f.eks. bordplader eller klinker under emhætten.

Blandt de øvrige fokusområder for kontrolkampagnerne i 2025 er foder til kæledyr som hunde og katte, der kan risikere at gøre både dyrene og deres ejere syge med f.eks. salmonella. I den forbindelse vil Fødevarestyrelens laboranter bl.a. analysere en række prøver af foder, for at blive klogere på, hvor stort problemet er.

Få det fulde overblik over kampagnerne på hhv. fødevare-, veterinær- og foderområdet nedenfor. I alt gennemføres mere end 5.000 målrettede kampagnekontroller i 2025.

Læs mere

Se fødevarekontrolkampagnerne for 2025

Se veterinærkontrolkampagnerne for 2025

Se foderkontrolkampagnerne for 2025

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.