PFAS er et stigende problem, og problematikkerne er komplicerede og omfattende. Derfor opretter Miljøstyrelsen i samarbejde med Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen et nyt PFAS forsknings- og leverancecenter, som skal bidrage med viden og rådgivning om håndtering, oprensning, optag, helbredskonsekvenser og regulering af PFAS.
- Inden for det seneste par år har vi haft sager med forhøjede PFAS-niveauer bl.a. i kvæg og æg. Jeg forventer, at øget forskning i PFAS med tiden vil give os mere viden om, hvordan vi bedst sikrer os mod for meget PFAS i foder og fødevarer, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.
På fødevareområdet skal centret bl.a. forske i dyrs optagelse og ophobning af PFAS fra vand og foder. I et af de planlagte projekter vil forskerne undersøge, om PFAS, som grisene får tilsat deres foder, kan spores, når de til sidst bliver til fødevarer. Også vildtlevende vildt vil blive undersøgt nærmere, da vi mangler viden om eventuel forekomst af PFAS i vildt. Fødevarestyrelsen har hidtil kun i enkelte tilfælde set forhøjede indhold i vildt i fugle fra Harboøre Tange og Agger Tange.
Det nye forskningscenter bliver uden mure. Det består af et tværgående samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.
Der er afsat 45 mio. kr. til PFAS-centret de kommende tre år. Midlerne kommer fra Miljøstyrelsens, Fødevarestyrelsens og Sundhedsstyrelsens forskningsreserver. 60 pct. af midlerne er rettet mod miljøområdet, 33 pct. til fødevarer og 7 pct. til sundhed.
Læs mere om det nye forskningscenter i Miljøstyrelsens pressemeddelelse her..