Hvis en virksomhed bruger traditionelle metoder i produktionen af fødevarer, kan virksomheden få tilladelse til at afvige fra nogle af reglerne om indretning og drift. Det gælder i alle led under produktion, forarbejdning og distribution.
14.1 Eksempler på traditionelle metoder
Fødevarestyrelsen har kendskab til flere traditionelle metoder:
- Modning af oste i gruber, huler, bunkers m.v.
- Brug af træhylder til modning af oste.
- Røgning og saltning af kød af tamhovdyr (svin, kvæg, får og geder) for private.
- Udendørs tørring af fisk (Dabs / bakskuld)
Generelt bruges traditionelle metoder til produktion af fødevarer, der er:
- historisk anerkendte,
- produceret efter en godkendt eller registreret teknisk specifikation eller produktionsmetode, eller
- er beskyttet af en national, regional eller lokal lov.
14.2 Procedure for traditionelle metoder
Fødevarestyrelsen vurderer, om en bestemt produktion falder ind under de traditionelle metoder, der er nævnt i hygiejnebekendtgørelsen. Virksomhederne kan kontakte Fødevarestyrelsen, hvis de ønsker andre, traditionelle metoder medtaget på listen. Så sørger Fødevarestyrelsen for anmeldelse til EU-Kommissionen, så metoden kan medtages i hygiejnebekendtgørelsen, når den formelle procedure med høring af de andre medlemslande er afsluttet.
Gennemførelsesforordningen, artikel 4
Hygiejneforordningen, artikel 13
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, artikel 10
Hygiejnebekendtgørelsen, § 34