Begræns dit madspild hjemme - hent gratis madspildsredskaber til dit køkken

29-09-2022

Her får du to redskaber, der kan hjælpe dig til at begrænse dit madspild. Det ene er et skema, til hjælpe dig til at følge dit madspild på en uge. Det andet hjælper dig til at skabe overblik i køleskabet.

Gratis redskab: Følg dit madspild med et ugeskema

Hvor meget ender i din skraldespand, som kunne være endt på tallerkenen eller i madpakken? Du er formentligt motiveret for at mindske dit madspild. Men hvis ikke du ved, hvor det opstår, er det svært at gøre noget ved. 

Vi har udviklet et ugeskema, hvor du og din familie kan følge jeres madspild, og hvor det opstår henne. På bagsiden af skemaet får I konkrete råd til, hvordan I kan mindske jeres madspild.​

Opskrift: Sådan bruger du ugeskemaet​ 

  • Hæng skemaet op i køkkenet, eks. på køleskabet, opslagstavlen, skabslågen.
  • Udfyld skemaet hver dag gerne sammen med dine børn, efter I har spist i en uge.
  • Sæt kryds i de bokse, der bedst beskriver, hvad for noget mad, I har smidt ud.
  • Følg jeres madspild i en uge.
  • Se, hvor I har sat flest krydser.
  • ​Vend skemaet, og få gode råd til, hvordan I kan mindske den type madspild, I har mest af.​​​ 

Klik her, print skemaet, og følg dit madspild i en uge​​ (pdf)

Gratis redskab: Skab et køligt overblik

Indretningen i køleskabet er ofte årsagen til, at rester ikke bliver spist, eller nogle råvarer ikke bliver brugt, inden de bliver dårlige. Derfor har vi udviklet et skilt, du kan sætte i køleskabet.

Det ene skilt kan du sætte ved de madvarer, der gerne må blive spist – og gerne snart skal spises. Det andet skilt kan du bruge til de madvarer, der ikke må blive spist. 

Opskrift: Sådan bruger du redskabet 

  • Klip redskaberne ud og fold dem ved foldelinjen.
  • Brug de lysegrønne skilte til de rester/madvarer, der gerne må spises.
  • Brug de mørkegrønne skilte til de rester/madvarer, der ikke må spises.

Klik her og print skiltene til at skabe overblik i køleskabet (pdf)

Skiltene der printes i alm. papir bør ikke komme i direkte kontakt med mad, som ikke er i bokse, indpakning mv. ​

Fem gode råd til at begrænse madspild

Fø​lg disse fem råd og vær med til at begrænse madspildet:

  • Køb kun den mad, der er behov for
  • Opbevar maden korrekt
  • Tilbered kun den mad, der vil blive spist
  • Gem madrester og brug dem senere – også de små – og brug dem til madpakken, retter i morgen eller som eftermiddagssnack.
  • Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen - ikke alle varer skal i skraldespanden efter udløb. Læs mere om hvordan du vurderer, om din mad kan spises efter holdbarhedsdatoen her.​ 

​​Læs mere

Se Fødevarestyrelsens temasider Madspild i hjemmet. Her kan du bliver klogere på, hvordan du kan reducere madspild. ​

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk 

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.