Nyt om svindel med fødevarer oktober 2023

14-11-2023

Europa: Tonsvis af mad beslaglagt i fælles kontrolaktion
Italien: Beslaglagt vin for millioner
Spanien: Stjålne oliven og dokumentfup

Europa: Tonsvis af mad beslaglagt i fælles europæisk kontrolaktion

Europol, EU-kommissionen og EUIPO, som er den Europæiske Unions kontor for intellektuel ejendomsret, har sammen med myndigheder i 25 lande lanceret resultaterne af årets OPSON-aktion. Danmark var blandt deltagerlandene, som tilsammen har sørget for at beslaglægge 8000 tons ulovlige fødevarer.

Læs mere om den samlede, europæiske OPSON-Aktion på Europols hjemmeside

I Danmark have aktionen fokus på beskyttede geografiske betegnelser på vin og ost samt på kvalitetsanprisninger på kød.

Find de danske kontrolresultater på OPSONs kampagneside

Italien: Beslaglagt vin for millioner

I Italien fandt myndigheden Carabinieri NAS overtrædelser i omkring en fjerdedel af de 960 kontroller, som blev udført som del af en samlet kontrolaktion i vinbranchen. 17 uregistrerede virksomheder med uhygiejnisk produktion af vin blev afsløret og fik forbud mod produktion. Desuden blev der fundet store mængder vin uden sporbarhed, hvilket medførte, at over 300.000 liter vin (enten færdigproduceret eller under gæring) blev beslaglagt. De nu lukkede virksomheder og den beslaglagte vin anslås at have en samlet værdi af 11 mio. Euro. Udover vinen blev der beslaglagt 3 tons sukker, som skulle have været anvendt til ulovligt at hæve vinens alkoholprocent.

Spanien: Stjålne oliven og dokumentfup

De spanske myndigheder har efterforsket 30 personer for oliventyveri, forfalskning af dokumenter og fødevaresvindel.  Flere hundrede agenter var med, da der blev slået til ved 28 forskellige olivenindkøbssteder og oliemøller. Derudover udførte Civilgarden 300 operationer i 33 kommuner, bl.a. for at identificere køretøjer og personer med relation til oliventyveri. I alt blev mere end 91 tons oliven beslaglagt. Det samme gjaldt 81 femliters flasker med olivenolie, der havde falsk mærkning for at fremstå som værende af en bedre kvalitet.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.