Hos Børnehuset Bakkebo står køkkenleder Marie Boye for inspirerende, sunde og økologiske måltider. Hun er en ægte madildsjæl, når det gælder madlavning til de knap 90 børn, der hver dag sidder klar med en god appetit på de små stole ved frokosttid.
Hun udbreder gerne sin viden om økologisk madlavning og griber altid muligheden til at inspirere flere institutioner i lokalområdet i Syd- og Sønderjylland til at lave økologiske måltider. Siden 2017 har Børnehuset Bakkebo som de første i Syd- og Sønderjylland kunne bryste sig med Det Økologiske Spisemærke i guld, der sikrer, at den mad, der serveres, er økologisk og understøtter bedre dyrevelfærd, biodiversitet og vandmiljø. Bakkebo fik først bronzemærke, og allerede efter et år opgraderede de til sølvmærket. Nu har de øko-mærket i guld.
”Folk bliver altid imponerede over hvor meget økologi, vi kan få for pengene. Børn og forældre er vilde med de økologiske måltider. Vores forældre fortæller mig, at de er glade for den lækre mad, og for at børnene bliver introduceret til nogle andre smagsoplevelser end dem, de får der hjemme”, fortæller Marie.
Ifølge Marie drejer det sig om at finde en god balance mellem gentagelse af børnenes madfavoritter og så introducere ny mad, der smager godt. Børnene er f.eks. vilde med økologiske falafler, som ryger lige ned ved frokosttid.
”Vi tænker også i farvesammensætning og konsistens, når vi laver måltiderne. Det er selvfølgelig også super vigtigt, at maden smager godt”, fortæller Marie Boye, imens hun retter an i køkkenet. Hun får hjælp til at lave de økologiske måltider af to engagerede køkkenmedarbejdere ansat i fleksjob.
Ifølge institutionsleder Susanne Budde, som var med i det indledende arbejde med at få Det Økologiske Spisemærke i 2017, er der via Maries arbejde med økologiske måltider kommet en ekstra dimension ind i den pædagogiske hverdag, når det gælder madmod, madkultur og dannelse.
”Med den måde Marie driver køkken på, er mad og måltider i højere grad blevet en integreret del af den pædagogiske hverdag her i Bakkebo”, fortæller Susanne.
Inspirerer andre til at få økologi i køkkenet
Vejen til at få Det Økologiske Spisemærke har ifølge Marie været nem. Institutionen startede ud med at få bronzemærket, som viser at 30-60 % af den mad og drikke der serveres, er økologisk. Guldmærket viser at der serveres 90-100 % økologi.