Nyt om svindel med fødevarer august 2023

02-10-2023

Australien: Truede fisk forklædt som andre arter
Brasilien: Flere tusind liter falsk vin produceret i beskidt fabrik
Spanien: Svindel med holdbarheden på tonsvis af fødevarer

Australien: Truede fisk forklædt som andre arter

Mere end 10 % af de fisk og skaldyr, der sælges i Australien, er noget andet end det, der står på etiketten. DNA-tests tyder på, at også truede arter kan ende på tallerkenen. Minderoo Foundation står bag testen, som omfattede i alt 672 fisk og skaldyrsprodukter fra australske supermarkeder, fiskemarkeder og restauranter. 11,8 % af produkterne var noget andet, end de gav sig ud for. Det var især haj- og fisk af arten snapper samt importeret fisk og skaldyr, der ikke var mærket korrekt.

Brasilien: Flere tusind liter falsk vin produceret i beskidt fabrik

I Brasilien har myndighederne beslaglagt 4 500 liter falsk vin, som - udover at være smagt til med druesaft - indeholdt farvestoffer, ætanol og andre kemikalier. Inspektørerne fandt også falske etiketter fra kendte mærker i den ulovlige og uhygiejniske produktionsvirksomhed.

Spanien: Svindel med holdbarheden på tonsvis af fødevarer

Den spanske Guardia Civil har i august lukket flere virksomheder og beslaglagt 34 tons fødevarer med manipulerede udløbsdatoer. Fødevarerne, som blev vurderet som uegnede til menneskeføde, skulle have været solgt på det spanske og det portugisiske marked. Udover forfalskning, snyd med mærkning og ulovlig distribution af fødevarer havde myndighedernes operation fokus på økonomisk bedrageri. En leder er sigtet for fødevaresvindel, mens håndteringen af andre overtrædelser er overdraget til de spanske fødevaremyndigheder.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.