Nyt om svindel med fødevarer september 2023

23-10-2023

Storbritannien: Analyser afslører overtrædelser i hakket kød, ris og andre fødevarer
Ungarn: Uhygiejnisk slagteri slagtede ulovligt i stor stil
Italien: Vinsvindel for millioner ved brug af falske mærker for beskyttede geografiske betegnelser

Storbritannien: Analyser afslører overtrædelser i hakket kød, ris og andre fødevarer

I hakkekødsprøver udtaget tilbage i 2020 har analyser vist, at der 20 pct.  af de 300 udtagne prøver var andre dyrearter end dem, som var deklareret på pakken. Mens 4 af de 10 udtagne prøver af gedekød slet ikke indeholdt ged, indeholdt knap en tredjedel af 101 udtagne lammeprøver DNA fra andre dyr.  Også i 2021 blev der udtaget en række prøver af fødevarer. Her viste resultaterne bl.a., at 3 ud af 20 prøver af basmati-ris, at risen var iblandet op til en tredjedel ris af andre sorter, mens 15 ginprøver havde en lavere alkoholprocent, end deklareret. 

Ungarn: Uhygiejnisk slagteri slagtede ulovligt i stor stil

De ungarske fødevaremyndigheder har afsløret et ulovligt og uhygiejnisk slagteri med en tilhørende slagterbutik. Under kontrollen opdagede man også en kalv, som var leveret til slagtning, men som næsten ikke var i stand til at stå på sine egne ben. Desuden gik 26 umærkede grise i en stald ved slagteriet, lige som det slagtede kød i slagterbutikken heller ikke var stemplet. 766 kg. kød blev fundet på stedet, men i alt blev mere end 4,3 tons kød kaldt tilbage. Slagteriet blev lukket på stedet og myndighedernes arbejde med at fastsætte bødestørrelsen er nu i gang. 

Italien: Vinsvindel for millioner ved brug af falske mærker for beskyttede geografiske betegnelser

Den finansielle politimyndighed Guardia di Finanza har afsløret omfattende svindel, hvor vin fra Syditalien, Puglia og Sicilien blev solgt under mærket Zanatta som værende fra Sardinien. Derudover blev der påsat mærker med beskyttede geografiske betegnelser, som skulle garantere for den særlige sardinske smag og kvalitet. Under aktionen blev der beslaglagt 500.000 liter vin til en samlet værdi af 1,5 mio. Euro. To ledere af virksomheden er sigtet for svindlen, mens otte ejere af Sardinske vinhuse er anmeldt for svindel med fiktive fakturaer, der skulle fungere som ægthedsverifikation for de falske vine.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.