Nye regler for flytning af visse heste i Norden fra den 1. september 2024

02-08-2024

Med en ny dokumenttype kan heste flyttes til nordiske udstillinger, sportsbegivenheder og kulturelle arrangementer uden dyresundhedscertifikat

Danmark har gennem en lang årrække haft en aftale med Sverige, Norge og Finland – den såkaldte "Nordiske aftale" – om midlertidig flytning af registrerede heste i forbindelse med deltagelse i visse konkurrencer. 

Undtagelsen har gjort det muligt at foretage midlertidige flytninger af op til 10 dages varighed af registrerede heste over landegrænserne mellem Danmark, Sverige, Norge og Finland uden et dyresundhedscertifikat og uden forudgående syn ved en embedsdyrlæge. 

Nye regler træder i kraft 

Fra den 1. september 2024 gøres undtagelsen bredere og omfatter udstillinger, sportsbegivenheder, kulturelle arrangementer og lignende arrangementer, hestene skal deltage i, og ikke kun FEI stævner, hestevæddeløb og internationale kåringer eller shows for heste i et avlsforbund.

Ved flytning af den registrerede hest skal du ikke længere medbringe en blanket, der dokumenterer hestens konkurrencedeltagelse. Ligesom det ikke længere kræves, at stævnedyrlægen eller overdommeren for konkurrencen skal påføre en identitetskontrol i hestens pas. 

Du skal nu medbringe et såkaldt DOCOM-dokument i stedet for den personlige erklæring, der tidligere skulle medbringes ved flytning af hesten. Du skal selv udfærdige DOCOM-dokumentet i TRACES. Du kan finde vejledning om udfærdigelse af DOCOM-dokumentet og de nye regler på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Gå til siden Flytning af dyr af hestefamilien. 

Du skal enten medbringe en udskrift af DOCOM-dokumentet under flytningen af hesten eller kunne fremvise den elektronisk, f.eks. på en smartphone.

Indenfor 10 dage skal hesten være flyttet tilbage til den virksomhed, som den blev sendt afsted fra. DOCOM-dokumentet skal gemmes under hele turen, så det også medbringes på tilbagerejsen.

Hvad er en registreret hest?

Ved en registreret hest forstås en hest, som er indført eller berettiget til indførelse i hovedafsnittet i en stambog oprettet af en raceforening eller en avlsenhed, der er anerkendt i henhold til artikel 4 eller 34 i forordning (EU) 2016/1012 eller en hest, som er registreret hos en international sammenslutning eller organisation, enten direkte eller gennem nationale sammenslutninger eller afdelinger, som administrerer konkurrence- eller væddeløbsheste.