Echinococcus multilocularis (rævens dværgbændelorm) er blevet påvist i en ræv nedlagt i januar 2024 i Oddense ved Skive. Ræven indgik i den nuværende overvågning af E. multilocularis i ræve, som DK-VET udfører for Fødevarestyrelsen. Oddense ligger ca. 200 km nord for Højer, som anses for at være et endemisk område for E. multilocularis.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at hundeejere kontakter deres praktiserende dyrlæge for råd og vejledning om behandling.
Læs om anbefalingerne til forebyggelse af infektion med rævens dværgbændelorm på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Overvågningen af E. multilocularis, der startede i efteråret 2022, følger op på et tidligere overvågningsprogram fra 2012-2015, hvor parasitten primært blev påvist i ræve og mårhunde fra Højer, men også hos enkelte dyr fra Grindsted. Det nye overvågningsprogram har til hensigt at undersøge om forekomsten af E. multilocularis fortsat er endemisk i Højer, eller om parasitten har spredt sig til andre områder i Danmark.
Echinococcus multilocularis er en bændelorm, hvis hovedvært primært er ræve, men hunde og andre dyr i hundefamilien, samt i sjældne tilfælde katte, kan også være værter for parasitten. Det voksne stadie af bændelormen forekommer i tyndtarmen hos hovedværten, hvor den udskiller æg med afføringen. Parasitten kræver en mellemvært i form af små gnavere for at fuldende sin livscyklus. Når mellemværten indtager æggene, udvikler parasitten sig til larver i organerne. Hovedværten smittes, hvis de æder inficerede gnavere.
Parasitten er zoonotisk og kan smitte til mennesker med alvorlig sygdom til følge. Mennesker smittes ved at indtage æggene, som udvikles til larver, og mennesker kommer derved til at agere utilsigtet mellemvært.
Infektion hos hovedværten er typisk asymptomatisk, og kan kun påvises ved identificering af æg i en afføringsprøve. Der kan dog ikke skelnes morfologisk mellem æg af forskellige arter af bændelorme, så påvisning kræver en særlig mikrobiologisk teknik. Echinococcus multilocularis er anmeldepligtig ved påvisning i alle dyrearter.
Læs mere om Rævens dværgbændelorm på Fødevarestyrelsens hjemmeside
Læs mere om smitte til mennesker på SSI hjemmeside