Rævens dværgbændelorm

Hund og kat Pelsdyr (mink, fritter mm.)

Rævens dværgbændelorm er en lille parasitisk bændelorm på under 5 mm, som primært findes i tyndtarmen hos ræve, men som også kan inficere hunde.

Rævens dværgbændelorm, på latin kaldet Echinococcus multilocularis, behøver to værter for at gennemføre​ sin livscyklus: En hovedvært og en mellemvært. Hovedværter er primært ræve, men hunde og andre dyr i hundefamilien, samt i sjældne tilfælde katte, kan også være værter for parasitten, mens mellemværten er små gnavere.

Infektionen hos hovedværten er sjældent forbundet med kliniske symptomer.

Det voksne stadie af rævens dværgbændelorm måler 1,2 - 4,5 mm og findes i tyndtarmen hos dyr i hundefamilien (hovedværter), hvor den udskiller æg med afføringen. Hvis æggene indtages af mellemværten (gnavere), klækker de i tarmen, larverne trænger igennem tarmvæggen og føres med blodet til leveren. I leveren etablerer larverne sig, udvikler sig og vokser til cyster, der deler sig ved knopskydning og invaderer levervævet. I nogle tilfælde kan der også findes cyster i vævet i andre organer. Larverne venter nu på at mellemværten bliver spist af en hovedvært. Hovedværter smittes, når de æder inficerede mellemværter.

Din hund kan være særlig udsat for smitte, hvis I bor eller besøger et område, hvor rævens dværgbændelorm forekommer i vilde ræve og:

  • Hunden æder eller mistænkes for at æde gnavere
  • Hunden (herunder jagthunde) færdes frit i naturen

Anbefalinger, der mindsker smitterisikoen for din hund:

  • Undgå så vidt muligt, at din hund æder gnavere, da gnavere er mellemværter for parasitten
  • Vask din hund, hvis den har været i kontakt med ræve eller rævens ekskrementer, da der kan sidde æg i pelsen på hunden

 

Mennesker kan også smittes, hvis de indtager æg fra bændelormen, enten direkte via afføring eller via produkter som er forurenet med afføring fra smittede hovedværter, fx ræve og hunde.

Echinoccous multilocularis er anmeldepligtige. Dvs. at både fund af voksne orm, cyster i organer og udskillelse af æg i afføringen skal anmeldes til fødevarestyrelsen.

En bændelorm infektion kan diagnosticeres ved at æg påvises i afføring fra hovedværter. Det er dog ikke muligt ved mikroskopi at identificere hvilken art af bændelorm, et dyr er inficeret med. Det kræver en speciel mikrobiologisk teknik.

Bændelorm hos rovdyr kan behandles med ormemidler. Du skal kontakte din dyrlæge, hvis du mener, at din hund bør behandles med ormekur.

Senest opdateret i august 2024

I Danmark er rævens dværgbændelorm påvist i 2024 i vilde ræve i området omkring Højer i Sønderjylland og senest i Oddense ved Skive.

 

Rævens dværgbændelorm findes udbredt i tempererede områder og er konstateret i Nordamerika, Japan og Europa.

I januar 2000 blev rævens dværgbændelorm påvist for første gang i Danmark i en trafikdræbt ræv ved Tåstrup nær København. På daværende tidspunkt overvågedes udbredelsen af sygdommen ikke, men i forbindelse med et forskningsprojekt i perioden 1997-2002 blev sygdommen konstateret i 3 ud af i alt 1.040 undersøgte ræve.

I efteråret 2011 påbegyndte DTU Veterinærinstituttet i samarbejde med Fødevarestyrelsen en undersøgelse af udbredelsen af rævens dværgbændelorm hos ræve og mårhunde i Danmark. Undersøgelsen resulterede i den første påvisningen af rævens dværgbændelorm i en ræv fra Margrethe Kog nær Højer i Sønderjylland i april 2012. Senere fulgte flere fund i ræve fra området omkring Højer. I 2014 blev parasitten også påvist i ræve fra Grindsted, hvilket er ca. 100 km nord for Højer. Dog er der ikke efterfølgende fundet positive ræve nær Grindsted. Det målrettede overvågningsprojektet stoppede i 2015.

I efteråret 2022 påbegyndte DK-VET i samarbejde med Fødevarestyrelsen igen en undersøgelse af forekomsten af rævens dværgbændelorm hos vilde ræve i Danmark. Undersøgelsen har indtil nu konstateret at rævens dværgbændelorm fortsat findes i ræve fra Højer området, som anses som et endemisk område. Derudover er en positiv ræv fra Oddense ved Skive fundet positiv. 

Du kan læse mere om generel overvågning af sygdomme hos vilde dyr her.

Senest opdateret 09-08-2024