Aktuelt om mund- og klovesyge

Hold dig opdateret om den aktuelle situation med mund- og klovesyge. En dyresygdom, der kan smitte til alle klovbærende dyr, herunder kvæg, grise, vilde drøvtyggere samt får og geder.

Mund- og klovesyge er en smitsom virussygdom.​ Mund- og klovesyge er ikke farligt for mennesker, men mennesker kan bringe smitten videre til dyr, både ved direkte og indirekte kontakt med dyr.

Til ejere af klovbærende dyr

Læs om symptomer, smitte, bekæmpelse og forekomst af sygdommen.

Til jægere

Læs hvad du skal være opmærksom på, hvis du jæger hjorte, vildsvin mv.

FAQ om mund- og klovesyge

Nej, mennesker kan ikke blive smittet med mund- og klovesyge, hverken ved direkte kontakt med smittede dyr eller ved at spise kød eller drikke mælk fra et dyr, der har mund- og klovesyge.

Ved udbrud af mund og klovesyge i Danmark bliver der iværksat et kriseberedskab, og der bliver gennemført en lang række kontrolforanstaltninger for at bekæmpe sygdommen og standse smittespredning i alle led af produktionen fra jord til bord.

Kontrolforanstaltningerne omfatter blandt andet forbud mod flytning af dyr og fødevarer i dele af eller hele landet, aflivning af smittede dyrebesætninger samt ekstra opmærksomhed på desinfektionen og smittebeskyttelsen på landbrug og i fødevarevirksomheder.

Som borger kan du bringe smitten videre til dyr, både ved direkte og indirekte kontakt med dyr, og via fødevarer.

Du bør derfor være særlig opmærksom på ikke at hjembringe smitte via:

  • Udstyr, herunder tøj, cykler, støvler m.m.
  • Ubehandlede fødevarer såsom mælk og kødprodukter

Det er forbudt at vaccinere mod mund- og klovsyge i Danmark og i EU. Dog kan nødvaccination, enten som en forebyggende- eller smittespredende foranstaltning, anvendes ved udbrud.

Øget overvågning i Danmark som følge af udbrud i Tyskland

Fødevarestyrelsen indfører fra fredag den 17. januar 2025 øget overvågning for mund- og klovesyge i Danmark. Det betyder, at prøver udtaget i forbindelse med kliniske mistanker om Bluetongue-virus (BTV) også vil blive undersøgt for mund- og klovesyge.

Ved mistanke om mund- og klovesyge

Ved mistanke om mund- og klovesyge i en besætning bliver den berørte besætning underlagt restriktioner (offentligt tilsyn), og der vil blive udtaget prøver for at afklare mistanken. Restriktionerne vil bl.a. være forbud mod at flytte dyr.

Er resultaterne af undersøgelserne, at besætningen er positiv for mund- og klovesyge, bliver modtagelige arter i besætningen aflivet, og besætningen rengøres og desinficeres for at undgå yderligere spredning af sygdommen.

Ved udbrud af mund- og klovesyge sker følgende udover aflivning af den smittede besætning:

  • Der oprettes en 3 og 10 km-zone rundt om udbruddet, hvor restriktioner pålægges på besætninger beliggende i zonerne.
  • Der kan oprettes en 1 km-zone rundt om udbruddet, hvor alle dyr aflives og bortskaffes.
  • Der indføres stand still for flytninger af dyr.
  • Der forbydes jagt i de etablerede zoner.
  • Der undersøges for mund- og klovesyge i vilde klovbærende dyr i områder omkring udbrud.

Alle klovbærende dyr kan blive smittet med mund- og klovesyge. Dette inkluderer alle arter af kvæg, grise, vilde drøvtyggere samt får o​g geder.