Hvis skolen/daginstitutionen har høns eller andre fugle
Børnene må gerne fodre og komme i kontakt med fuglene. Som altid, når man har været i kontakt med fjerkræ, skal børnene sørge for grundig håndvask efterfølgende. Man skal vaske fodtøjet, før man går ind til hønsene, og når man går ud igen, for ikke at tage smitte fra vilde fugle med ind i hønsegården. Desuden bør krogen til hønsegården/huset sidde så højt oppe, at børnene ikke kan åbne og selv komme derind, uden at der er en voksen med. Børnene ikke må røre ved foderbræt og lignende. Når I renser foderbrætter eller lignende eller håndterer døde fugle, bør I tage handsker på. Vask hænderne afslutningsvis.
Når I har høns eller andet fjerkræ, anbefaler vi dog, at I ikke også fodrer vilde fugle. Det giver nemlig en unødig risiko for overførsel af smitte til det tamme fjerkræ.
Om fodring af vilde fugle/ænder på tur eller gårdbesøg
Man må gerne fodre ænderne og lignende, når man er på tur. Man skal blot være opmærksomme på ikke at røre ved fuglene og at børnene ikke må røre ved foderbræt og lignende. Efter turen skal man rengøre fodtøj og eventuelt tøj, der måtte være kommet fugleekskrementer på. På den måde undgår man at overføre eventuel smitte fra vilde fugle til fjerkræ. Det er også en god ide at vaske hænderne i vand og sæbe efter turen. Vær dog opmærksom på, at mange kommuner frabeder sig fodring af fugle i søer og lignende. Fuglene har ikke godt af brød. Og hvis der ligger foderrester tiltrækker det rotter.
Hvis institutionen man har høns eller andet fjerkræ, anbefaler vi dog, at I ikke også fodrer vilde fugle. Det giver nemlig en unødig risiko for overførsel af smitte til det tamme fjerkræ.
Børnene må gerne komme med på gårdbesøg. I skal blot være opmærksom på at få rengjort fodtøj og i øvrigt følge reglerne på landbruget.
Om børn og madlavning med æg eller fjerkræ
Børnene må gerne være med til at lave mad med æg eller fjerkræ, så længe I sørger for at hjælpe børnene med, at de får vasket deres hænder, efter at de har rørt ved råvarerne. Man bør fortælle dem om de almindelige regler for håndtering af fødevarer, fx at man ikke spiser/slikker på råt kød og æg.