Fugleinfluenza: Info til skoler, daginstitutioner og naturvejledere

Fugleinfluenza kan findes i alle fugle. Læs, hvordan du som professionel passer på børnene - når i fodrer fugle, finder døde eller syge fugle og besøger gårde.

Skærpede regler fra torsdag den 19. december 2024


Trusselsniveauet for fugleinfluenza er hævet. Læs, hvad det betyder for dig, hvis du har fugle og fjerkræ.

Læs pressemeddelelse om trusselsniveauet

Læs trusselsvurderingen

Dine fugle skal under net, tag eller holdes indendørs

Du skal holde dine fugle indendørs, i en voliere eller i indhegning med overdækning. Overdækningen skal være enten et fast tag eller et net med højst 20 cm mellem trådene.

Træer og større tætte buske kan erstatte kravet om overdækning i de områder, de dækker. Resten af udearealet skal fortsat overdækkes med net eller fast tag.

Dine fugle er undtaget fra kravet, hvis et af de tre scenarier gælder for dit fuglehold:

  • Din hønsegård eller indhegning er 40 m2 eller mindre.
  • Du holder ænder, gråænder eller gæs med udearealer på maks. 4,5 m2 pr. and/ gråand eller 15 m2 pr. gås, og der er forebyggende tiltag, som sikrer, at vildtlevende fugle ikke opholder sig i indhegningen.
  • Du har færre end 100 fugle i fangenskab, du sælger eller videregiver ikke æg eller kød.

Foder og vand

Alt foder og vand til dine fugle skal placeres indendørs eller under fast tag eller fast overdækning.

Du må ikke vande med vand fra overfladevandreservoirer eller opsamlet regnvand, da det kan være forurenet med fugleinfluenzavirus.

Motionsflyvning med duer og jagt med falke

Kapflyvning med duer: Kapflyvning med duer er tilladt, hvis den planlagte rute ikke passerer igennem restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Jagt med falke: Jagt med falke er tilladt, hvis jagten ikke udføres i et område med restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugle influenza.

Dueunger: Unger født efter 1. januar 2025 må flyve frit, hvis de stammer fra et duehold, hvor der før 1. januar 2025 var færre end 100 fugle i fangenskab. Det gælder, også selvom det samlede antal duer senere overstiger 100 pga. ungerne. Motionsflyvning med dueungerne må ikke ske i eller gennem restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Søer, vandhuller og udendørsbassiner

Afskærm søer, vandhuller og udendørsbassiner i udearealer, som dine fugle har adgang til, så større vildtlevende fugle ikke kan få adgang.

Du kan afskærme ved at udspænde net eller tråd eller ved at flytte udendørsbassiner ind under fast tag i udearealet.

Ænder og gæs må ikke have kontakt til andet fjerkræ eller fugle i fangenskab

Hvis du har ænder og gæs, må de ikke komme i kontakt med andet fjerkræ eller fugle i fangenskab.

Kravet gælder også udstyr, som du bruger til at passe dine ænder eller gæs. Du må ikke bruge det samme udstyr eller gå ind med de samme støvler, med mindre du rengør og desinficerer udstyret eller støvlerne hver gang, du har brugt dem.

Udstillinger og konkurrencer med fugle

Det er forbudt at afholde dyrskuer, udstillinger eller konkurrencer (samlinger) med fjerkræ eller fugle i fangenskab.

Du kan søge om tilladelse til dyrskuer, udstillinger eller konkurrencer hos Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen kan give tilladelse, hvis tre betingelser er opfyldt:

  1. Fuglene udelukkende stammer fra virksomheder, som holder fugle i fangenskab med færre end 100 fugle.
  2. Fuglene udelukkende stammer fra virksomheder, der ikke holder fjerkræ.
  3. Samlingerne ikke afholdes inden for restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Zoologiske haver, der har vaccineret deres fugle mod fugleinfluenza

Zoologiske haver kan søge om tilladelse til at vaccinere deres fugle mod fugleinfluenza hos Fødevarestyrelsen. Hvis fuglene er vaccineret med tilladelse fra Fødevarestyrelsen, er anlæg med vaccinerede fugle undtaget fra overdækningskravet.

Til skoler og daginstitutioner

Hvis skolen/daginstitutionen har høns eller andre fugle

Børnene må gerne fodre og komme i kontakt med fuglene. Som altid, når man har været i kontakt med fjerkræ, skal børnene sørge for grundig håndvask efterfølgende. Man skal vaske fodtøjet, før man går ind til hønsene, og når man går ud igen, for ikke at tage smitte fra vilde fugle med ind i hønsegården. Desuden bør krogen til hønsegården/huset sidde så højt oppe, at børnene ikke kan åbne og selv komme derind, uden at der er en voksen med. Børnene ikke må røre ved foderbræt og lignende. Når I renser foderbrætter eller lignende eller håndterer døde fugle, bør I tage handsker på. Vask hænderne afslutningsvis.

Når I har høns eller andet fjerkræ, anbefaler vi dog, at I ikke også fodrer vilde fugle. Det giver nemlig en unødig risiko for overførsel af smitte til det tamme fjerkræ.  

Om fodring af vilde fugle/ænder på tur eller gårdbesøg

Man må gerne fodre ænderne og lignende, når man er på tur. Man skal blot være opmærksomme på ikke at røre ved fuglene og at børnene ikke må røre ved foderbræt og lignende. Efter turen skal man rengøre fodtøj og eventuelt tøj, der måtte være kommet fugleekskrementer på. På den måde undgår man at overføre eventuel smitte fra vilde fugle til fjerkræ. Det er også en god ide at vaske hænderne i vand og sæbe efter turen. Vær dog opmærksom på, at mange kommuner frabeder sig fodring af fugle i søer og lignende. Fuglene har ikke godt af brød. Og hvis der ligger foderrester tiltrækker det rotter.

Hvis institutionen man har høns eller andet fjerkræ, anbefaler vi dog, at I ikke også fodrer vilde fugle. Det giver nemlig en unødig risiko for overførsel af smitte til det tamme fjerkræ.

Børnene må gerne komme med på gårdbesøg. I skal blot være opmærksom på at få rengjort fodtøj og i øvrigt følge reglerne på landbruget.

Om børn og madlavning med æg eller fjerkræ

Børnene må gerne være med til at lave mad med æg eller fjerkræ, så længe I sørger for at hjælpe børnene med, at de får vasket deres hænder, efter at de har rørt ved råvarerne. Man bør fortælle dem om de almindelige regler for håndtering af fødevarer, fx at man ikke spiser/slikker på råt kød og æg. 

Til naturvejledere

Naturvejledere og børn/gæster skal ikke røre ved fugle eller fugleekskrementer på turen. Desuden skal I efter turen rengøre fodtøj og tøj, der er kommet fugleekskrementer på for at undgå at overføre eventuel smitte fra vilde fugle til fjerkræ. Det er også en god ide at vaske hænderne med vand og sæbe.

Fodring af vilde fugle omkring naturskoler

Man må gerne fodre vilde fugle omkring naturskoler. Men I skal ikke røre ved fuglene, og eleverne/gæsterne må ikke røre ved foderbræt og lignende. Ved rensning af foderbrætter med videre eller håndtering af døde fugle bør man tage handsker på og vaske hænder afslutningsvis. Har I har høns eller andet fjerkræ ved naturskolen, anbefaler vi dog, at I ikke også fodrer vilde fugle. Det giver nemlig en unødig risiko for overførsel af smitte til det tamme fjerkræ.

Besøg i hønsegården på naturskolen

Elever/gæster må gerne komme med ind i hønsegården på naturskolen. Man skal vaske fodtøjet både før, man går ind til hønsene, og når man går ud igen for ikke at sprede smitte. Desuden skal man som altid, når man har været i kontakt med fjer kræ, sørge for grundig håndvask med vand og sæbe.

Rugning af æg i en rugemaskine

Der er ikke risiko for fugleinfluenza, hvis I ruger æg ud i en rugemaskine.

Hvis du har mistanke om fugleinfluenza

Du skal kun foretage dig noget særligt, hvis du bor i en zone med fugleinfluenza. I den situation vil Fødevarestyrelsen gerne have undersøgt fuglen for fugleinfluenza. Ring derfor til Fødevarestyrelsen. Indtil du får at vide, hvad du skal gøre med fuglen, kan du samle den op med en engangshandske eller plastikpose, lægge den i en plastikpose og lukke posen. Vask hænderne grundigt med sæbe bagefter.

Hvis du ikke bor i en zone med fugleinfluenza, kan du smide fuglen ud med dagrenovationen, når den er lagt i en lukket pose, som beskrevet ovenfor.