Newcastle disease

Fugle

Newcastle disease er en smitsom virussygdom hos fugle og fjerkræ, som kan medføre høj dødelighed. Der vaccineres mod sygdommen i Danmark

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Newcastle disease (ND) er en sygdom hos fugle, som kan ramme alle fuglearter. Vilde fugle kan være smittet eller bærer af sygdommen, og kan viderebringe smitte til fjerkræ og andre tamfugle.

Sygdommen skyldes infektion med aviær paramyxovirus type 1 (PMV-1). Der er flere stammer af PMV-1, og de forskellige stammer udviser varierende virulens, men det er kun infektion med de mere virulente stammer, der diagnosticeres som Newcastle disease. Der findes også en variant som er tilpasset duer (PPMV-1).

Der er forskel på fuglearters modstandsdygtighed over for infektion, samt hvordan symptomer på sygdom udvikler sig. Høns er meget modtagelige for infektion, og vil som oftest udvikle tydelige tegn på sygdom. Andefugle og andre vandfugle, er mere modstandsdygtige, og kan være bærer af sygdommen og på den måde viderebringe smitte til andre fugle og fjerkræ, uden at de selv udviser tegn på sygdom. 

Vaccination mod denne meget smitsomme sygdom, har vist sig at være effektiv til at forhindre udbrud. Forebyggende vaccination af kommercielt fjerkræ og fugle der deltager i samlinger så som udstillinger, markeder, kapflyvninger osv. er lovpligtigt i Danmark.

ND er en alvorlig husdyrsygdom som er anmeldepligtig ved mistanke, og man bør derfor straks tilkalde sin dyrlæge ved tegn på sygdom. Mistanken skal anmeldes af dyrlægen til Fødevarestyrelsen.

Ved infektion med Newcastle disease virus kan der ses høj dødelighed uden forudgående sygdom på helt op til 100%.

Typiske symptomer vil v​​ære:

  • Nedstemthed og generel svækkelse
  • Diarré
  • Ødemer, specielt i hovedet
  • Åndedrætsbesvær
  • Neurologiske tegn som fx lammelser, skæv hovedholdning eller andre bevægelsesforstyrrelser
  • Produktion af skalløse eller tyndskallede æg, efterfulgt af nedsat eller ophørt ægproduktio

Der er flere andre sygdomme hos fugle og fjerkræ, som vil have samme symptombillede (så som fugleinfluenza), og det kan være svært at skelne.

ND kan i visse tilfælde smitte mennesker, og give forbigående øjenbetændelse.

Fugle med symptomer fra luftvejene udskiller virus via aerosoler i udåndingsluften og via sekreter fra næse, svælg og luftrør. Virus udskilles også via fuglenes afføring. Smitten overføres nemt med inficeret foder og drikkevand, ligesom luftbåren smitte er påvist.

Smitteover­førsel kan ske via menneskers beklædning, foder og fodersække, redskaber og maskiner, ikke-desinficerede rugeæg m.v. Det er derfor vigtigt at opretholde en høj smittebeskyttelse, hvor man tænker over mulige smittekilder så som at forhindre at fjerkræ og andre fugle i fangenskab kommer i kontakt med vilde fugle, og forhindre mulig smitteoverførsel via personalets aktivitet i stalden mv. Desuden, så anbefales det at holde andefugle adskilt fra andet fjerkræ.

Sygdommen er anmeldepligtig, og der bliver ikke foretaget behandling. Hvis der opstår en mistanke om fugleinfluenza, der ikke kan afvises af Fødevarestyrelsen, bliver den berørte besætning sat under offentligt tilsyn. Det betyder bl.a., at der ikke må flyttes dyr fra besætningen, og der bliver udtaget prøver til undersøgelse på Veterinærinstituttet.

Fødevarestyrelsen opsporer, om der kan være sket smitte til andre besætninger. Besætninger, der har haft kontakt til den mistænkte besætning, bliver også sat under offentligt tilsyn.

Ved positiv diagnose skal fjerkræet aflives. Kadaverne bortskaffes, og der foretages en grundig rengøring og desinfektion af besætningsarealer. Der oprettes zoner omkring den ramte besætning, hvor der gælder en række restriktioner.

Vaccination mod Newcastle disease

Der er i Danmark krav om vaccination af fjerkræ og visse fugle i fangenskab mod Newcastle disease, som er fastsat i bekendtgørelse om vaccination mod Newcastle disease, og PPMV-1 hos duer: Bekendtgørelse om vaccination mod Newcastle disease, herunder paramyxovirus-1 hos duer

  • Fjerkræ defineres som fugle, der opdrættes eller holdes i fangenskab med henblik på produktion kød, konsumæg eller andre produkter, fornyelse af fjervildtbestande samt avl af fugle der anvendes til de før nævnte omhandlende produktionstyper.
  • Fugle i fangenskab defineres som fugle, bortset fra fjerkræ, som holdes i fangenskab til ethvert andet formål end de nævnte under definitionen for fjerkræ, herunder med henblik på opvisninger, kapflyvninger, udstillinger, konkurrencer, avl eller salg.

Fjerkræ skal i Danmark være vaccineret mod ND, og være dækket ind gennem deres levetid. Dyrenes levetid vil ofte være forenelig med produktionsperioden. Vaccination bør påbegyndes så snart fjerkræet er gammelt nok til at blive vaccineret ifølge den pågældende, valgte vaccines produktresume.  Operatøren af fjerkræet skal således tilrettelægge vaccination med sin praktiserende dyrlæge, på baggrund af de godkendte, markedsførte vacciner og deres gældende produktresumeer.

Fugle i fangenskab der tilføres samlinger eller deltager i andre aktiviteter med kontakt til andre fugle så som markeder, dyrskuer og kapflyvninger, skal være vaccineret før de deltager i den pågældende planlagte aktivitet. Dvs. immunitet skal være trådt i kraft jf. det gældende produktresume for den anvendte vaccine.

Udbrud af Newcastl​e disease i Danmark

Udbrud af Newcastle disease i Aalborg i juni 2023

Fødevarestyrelsen erklærede udbrud af Newcastle disease d. 21 juni 2023 i et blandet fuglehold med ca. 1850 fugle af forskellige arter bl.a. duer og høns. Fuglene med ca 40 forskellige ejere involveret blev aflivet og restriktionszoner oprettet omkring udbruddet.

Udbrud af Newcastle disease nær Næstved i juni 2022

Fødevarestyrelsen påviste den 1. juni 2022 det første tilfælde af Newcastle disease i Danmark siden 2005. Sygdommen blev konstateret i to duehold i hhv. Stenstrup og Stenbæksholm nær Næstved. De to duehold havde samme ejer. 

Dueholdet i Stenstrup bestod af et enkelt duehold på ca. 100 duer. Dueholdet i Stenbæksholm var beliggende i en dyrekoloni bestående af flere andre duehold samt hobbyhøns og stuefugle, i alt ca. 1000 dyr. 

Fødevarestyrelsen aflivede alle fugle og fjerkræ på de to lokaliteter af hensyn til dyrevelfærden og for at undgå smittespredning. Samtidig oprettede Fødevarestyrelsen en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone omkring de to smittede lokaliteter. Indenfor zonerne blev der lagt en række restriktioner på både hobbyhønsehold og professionelle besætninger.​

Fødevare​styrelsen ophævede den sidste zone den 6. juli 2022, og der er dermed ikke længere nogen restriktioner for fjerkræ og æg i området.

Ophævelsesbekendtgørelse​

Bekendtg​ørelse og kort med restriktionszoner (Stenstrup)​
Bekendtgørelse og kort med restriktionszoner (​Stenbæksholm)​

Dato Sted Kommune Antal fugle ca. Besætningstype Status for beskyttelseszone Status for overvågningszone
21.06.23 Aalborg Aalborg  1850 Koloni med duer, høns og andre fugle Aktiv Aktiv
01.06.22 Stenstrup  Næstved 100 Hobbyhold med brevduer Ophævet Ophævet
01.06.22 Stenbæksholm Næstved 1000 Koloni med duer, høns og andre fugle Ophævet Ophævet

Situationen i 2005

D. 28. oktober 2005 blev et udbrud af Newcastle disease bekræftet i en sønderjysk virksomhed med ca. 41.000 æglæggende høns med produktion af rugeæg. Fødevarestyrelsen valgte mens virksomheden var under bestyrket mistanke, at aflive alle dyr samt udføre efterfølgende rengøring og desinfektion. Der blev oprettet restriktionszoner omkring virksomheden.

Siden 30. oktober 2​​004 har der været krav om vaccination af kommercielt fjerkræ mod Newcastle disease.  Hønsene i den sønderjyske rugeægsbesætning var ikke vaccineret, fordi de blev indsat i besætningen, før det blev tilladt at vaccinere. 

Det har siden april 2005 været tilladt at vaccinere alle fugle og fjerkræ, og siden den 1. september 2005 har der desuden været krav om vaccination af fjerkræ, der samles til skuer, udstillinger o. lign., samt fjerkræ, der omsættes på markeder.

Situation​en i 2002

Her ramte sygdommen 135 besætninger. Den sidste smittede besætning blev aflivet d. 29. august 2002 og d. 1. januar 2003 blev de sidste restriktioner i forbindelse med udførsel af fjerkræ og rugeæg ophævet.

Newcastl​e disease i Europa

På trods af at forebyggende vaccination er udbredt i de fleste EU medlemslande, ses der fortsat sporadiske udbrud. Særligt i Polen menes ND at være endemisk i den vilde fuglebestand, og være kilde til mange udbrud i fjerkræ og andre tamfuglebesætninger i 2024 og 2025.

 

På WOAHs hjemmeside kan man finde information om blandt andet udbrud af Newcastle Disease