Information til dyrlæger

Praktiserende dyrlæger spiller en stor rolle både i beredskabet som helhed og den nuværende situation med flere fund af fugleinfluenza i Danmark og Europa. På denne side informeres der om, hvilke opgaver og pligter du har som dyrlæge.

Skærpede regler fra torsdag den 19. december 2024


Trusselsniveauet for fugleinfluenza er hævet. Læs, hvad det betyder for dig, hvis du har fugle og fjerkræ.

Læs pressemeddelelse om trusselsniveauet

Læs trusselsvurderingen

Dine fugle skal under net, tag eller holdes indendørs

Du skal holde dine fugle indendørs, i en voliere eller i indhegning med overdækning. Overdækningen skal være enten et fast tag eller et net med højst 20 cm mellem trådene.

Træer og større tætte buske kan erstatte kravet om overdækning i de områder, de dækker. Resten af udearealet skal fortsat overdækkes med net eller fast tag.

Dine fugle er undtaget fra kravet, hvis et af de tre scenarier gælder for dit fuglehold:

  • Din hønsegård eller indhegning er 40 m2 eller mindre.
  • Du holder ænder, gråænder eller gæs med udearealer på maks. 4,5 m2 pr. and/ gråand eller 15 m2 pr. gås, og der er forebyggende tiltag, som sikrer, at vildtlevende fugle ikke opholder sig i indhegningen.
  • Du har færre end 100 fugle i fangenskab, du sælger eller videregiver ikke æg eller kød.

Foder og vand

Alt foder og vand til dine fugle skal placeres indendørs eller under fast tag eller fast overdækning.

Du må ikke vande med vand fra overfladevandreservoirer eller opsamlet regnvand, da det kan være forurenet med fugleinfluenzavirus.

Motionsflyvning med duer og jagt med falke

Kapflyvning med duer: Kapflyvning med duer er tilladt, hvis den planlagte rute ikke passerer igennem restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Jagt med falke: Jagt med falke er tilladt, hvis jagten ikke udføres i et område med restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugle influenza.

Dueunger: Unger født efter 1. januar 2025 må flyve frit, hvis de stammer fra et duehold, hvor der før 1. januar 2025 var færre end 100 fugle i fangenskab. Det gælder, også selvom det samlede antal duer senere overstiger 100 pga. ungerne. Motionsflyvning med dueungerne må ikke ske i eller gennem restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Søer, vandhuller og udendørsbassiner

Afskærm søer, vandhuller og udendørsbassiner i udearealer, som dine fugle har adgang til, så større vildtlevende fugle ikke kan få adgang.

Du kan afskærme ved at udspænde net eller tråd eller ved at flytte udendørsbassiner ind under fast tag i udearealet.

Ænder og gæs må ikke have kontakt til andet fjerkræ eller fugle i fangenskab

Hvis du har ænder og gæs, må de ikke komme i kontakt med andet fjerkræ eller fugle i fangenskab.

Kravet gælder også udstyr, som du bruger til at passe dine ænder eller gæs. Du må ikke bruge det samme udstyr eller gå ind med de samme støvler, med mindre du rengør og desinficerer udstyret eller støvlerne hver gang, du har brugt dem.

Udstillinger og konkurrencer med fugle

Det er forbudt at afholde dyrskuer, udstillinger eller konkurrencer (samlinger) med fjerkræ eller fugle i fangenskab.

Du kan søge om tilladelse til dyrskuer, udstillinger eller konkurrencer hos Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen kan give tilladelse, hvis tre betingelser er opfyldt:

  1. Fuglene udelukkende stammer fra virksomheder, som holder fugle i fangenskab med færre end 100 fugle.
  2. Fuglene udelukkende stammer fra virksomheder, der ikke holder fjerkræ.
  3. Samlingerne ikke afholdes inden for restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza.

Zoologiske haver, der har vaccineret deres fugle mod fugleinfluenza

Zoologiske haver kan søge om tilladelse til at vaccinere deres fugle mod fugleinfluenza hos Fødevarestyrelsen. Hvis fuglene er vaccineret med tilladelse fra Fødevarestyrelsen, er anlæg med vaccinerede fugle undtaget fra overdækningskravet.

At opdage symptomer tidligt er afgørende for, at et eventuelt udbrud kan begrænses mest muligt. Det er derfor vigtigt, at alle dyrlæger er særdeles opmærksomme, undersøger dyreholdet og anmelder mistanker straks efter undersøgelse.

Fugleinfluenza er en anmeldepligtig sygdom i alle dyrearter. 

Fødevarestyrelsen har den 30. juni 2023 udsendt en faglig nyhed om fugleinfluenza til dyrlæger

Sådan skal du forholde dig til fugleinfluenza

Du kontaktes af dyreejere med mistanke om fugleinfluenza:

Hvis du som praktiserende dyrlæge kontaktes af dyreejere med mistanke om fugleinfluenza, skal du agere fuldstændig som vanligt ved mistanke om anmeldepligtige sygdomme:

  • Din pligt er som det første, at undersøge dyreholdet, og
  • Hvis du ikke kan afvise mistanken, kontakter du den lokale veterinærenhed.

Brug af personlige værnemidler minimerer risikoen for overførsel af smitte, når man udsættes for inficerede fugle.

Derfor gør Fødevarestyrelsen opmærksomhed på behovet for korrekt brug af værnemidler ved kontakt med fjerkræbesætninger eller fuglehold, hvor dyrene udviser kliniske symptomer, der kunne give mistanke om fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsen henviser til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af værnemidler der omfatter bl.a., brug af FFP3 masker, beskyttelsesdragter, handsker, skoovertræk samt egnede beskyttelsesbriller.

​Yderligere information vedr. værnemidler findes i Sundhedsstyrelsens vejledning (sst.dk)

Efter færdsel på en ejendom med dyr mistænkt for eller hvor der ​er konstateret udbrud af aviær influenza, skal der gå mindst 48 timer efter bad/tøjskift, inden anden besætning med modtagelige arter må besøges.

Ring og få faglig sparring

Har du brug for faglig sparring, kan du kontakte embedsdyrlægerne:

VeterinærNord

Tlf. 7227 5095
E-mail: 10@fvst.dk


VeterinærØst

Tlf. 7266 1809
E-mail: 12@fvst.dk


VeterinærSyd

Tlf. 3067 5970
E-mail: 11@fvst.dk