Ekinokokker er en parasit, som ikke naturligt forekommer i fødevarer, men dens æg kan forekomme på bær, nedfaldne frugter, svampe, andet grønt og i forurenet vand. Æggene bliver udskilt i afføringen fra især ræve, men også fra hunde og mårhunde. Parasitten forekommer i ræve især i det sydlige Jylland og lande i Europa. I Europa er det rævens dværgbændelorm (Echinococcus multilocularis) og hundens dværgbændelorm (Echinococcus granulosus), som kan smitte mennesker.
Mennesker kan blive smittet med ekinokokker gennem vand eller rå fødevarer (grøntsager, frugt, bær), der er forurenet med inficeret afføring fra dyr. Man kan også blive smittet, hvis man har rørt ved afføring fra et smittet dyr eller ens hund har afføring i pelsen; og man får ført parasitæg via hænderne til munden. Smitte til mennesker med ekinokokker er dog sjælden i Danmark.
Man kan blive syg og få ekinokokkose, hvis parasitæggene udvikler sig til larver i ens tarm og vandrer til leveren eller andre organer, hvor de danner cyster. Leverens funktion bliver nedsat, så symptomerne viser sig som træthed, mavesmerter, forstørret lever og senere gulsot, feber og blodmangel. En lang inkubationstid på op til 15 år betyder, at man oftest først får diagnosen, når sygdommen er fremskreden. I Danmark er der ikke påvist ekinokokkose hos mennesker, hvor man med sikkerhed kan sige, at smitten er erhvervet i Danmark.
Skyl frugt og grønt grundigt inden du spiser det råt og vær ekstra omhyggelig, hvis du plukker bær og lignende på heden eller i skoven.
Hvis du rejser, så følg denne guide:
Sådan undgår du dårlig mave på rejsen