gadekøkken i Indien

Sådan undgår du dårlig mave af madvarer på rejsen

Vil du undgå "turistdiarré"? Få tips om, hvad du bør spise og drikke – og hvad du bør undgå – på rejse til lande med lavere hygiejnestandard end Danmark.

Mange af de maveinfektioner med salmonella og campylobacter, som Statens Serum Institut registrerer, skyldes udlandsrejser. Sund fornuft og god hygiejne kan hjælpe dig til at forebygge problemer med maven, uden at du behøver gå glip af de mange spændende måltider, der er en stor del af oplevelsen i fremmede kulturer.

Hvis du rejser til fjerne lande med en anden hygiejnestandard end i Danmark, kan du forebygge dårlig mave eller rejsediarré ved at følge disse råd.

5 tips til at undgå rejsediarré fra madvarer

Det er altid sikrest at spise mad, der er kogt eller stegt og bliver serveret rygende varm. Bakterier og virus dør ved høj varme. Så hvis maden har været varmet ordentligt igennem, kan du roligt spise den. Hold derfor øje med, at maden er rygende varm, når du får den serveret. Det kan specielt være et problem ved mere primitive gadekøkkener. Så hvis du er på rejse i fjerne lande med anden hygiejnestandard end Danmark og ikke vil tage nogle chancer, så lad være med at spise maden, hvis den ikke er gennemvarm. Drop den lunke mad, der har stået længe fremme på disken eller gadekøkkenet. 

Mange mere eksotiske lande byder ofte på mange lækre indbydende frugter. Du kan godt spise frugten, hvis du selv skræller den. Når du skræller den, fjerner du eventuelle bakterier på overfladen. I visse fjerne lande kan det vand, som man har til rådighed til at vande og skylle frugt, være beskidt og indeholde rester af afføring fra mennesker og dyr. Bakterier på frugt kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster på marker og plantager eller skræller og udskærer frugten.

Så hvis du er på rejse i fjerne lande med anden hygiejnestandard end Danmark og ikke vil tage nogle chancer, så lad være med at spise frugten, hvis den allerede er skrællet. Hvis hygiejnen ser tvivlsom ud, så drop gadeboder med store opstillinger af udskåren frugt.

Diarré på udlandsrejsen kan også skyldes, at man har spist frisk grønt og salat. Især i områder af verden med begrænsede vandressourcer og lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen kan det vand, som man har til rådighed til at vande og skylle grønt, være forurenet med afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes uhygiejniske opbevaring og dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster på marker og i plantager.

Så hvis du er på rejse i fjerne lande med anden hygiejnestandard end Danmark og ikke vil tage nogle chancer, så drop salatskålen med rå salat.

Vask hænder ofte på rejsen, og gerne inden du spiser. Det kan være en god ide at bruge hånddesinfektion eller desinfektionsservietter, hvis vandet ikke er rent, eller der ikke lige er adgang til vand.

Vælg drikkevarer af kogt vand (te, kaffe), mineralvand med kulsyre på flaske med forseglet låg, øl eller surmælksprodukter af kendte mærker.

Spørgsmål og svar om at undgå rejsediarré

Nej. Drik vand fra forseglede flasker og undgå isterninger.

Følg disse tips: 

  • Varm mad skal være rygende varm - ikke lunken
  • Skyl eller skræl selv frugten
  • Pas på med rå grønsager og salat
  • Vask hænder med sæbe eller brug håndsprit.
  • Drik ikke vand fra hanen - eller som isterninger.

Undgå rå fødevarer som f.eks. rå fisk, rå skaldyr og rå æg.
Undgå madvarer med æg, hvis varen ikke er emballeret fra producenten, f.eks. is og mayonnaiseholdige salater.

Dårlig mave med diarré og opkast går ofte over af sig selv efter et par dage. Drik rigeligt med væske (f.eks. te med sukker og juice fortyndet med mineralvand) og tag eventuelt et stoppende middel.​ Hvis du er syg i flere dage eller får feber eller blodig diarré, bør du altid søge læge.

Hvis du rejser til lande med en anden hygiejnestandard end i Danmark, kan du følge rådene ovenfor. Kort sagt:  Skræl det, kog det eller drop det.