Sådan undgår du STEC ("burgerbakterien") i din mad

En særlig gruppe colibakterier kaldes STEC eller shigatoksin-producerende Escherichia coli. Man kan blive syg af at spise mad med STEC, men det kan du undgå ved at følge disse råd.

Vask hænder, også efter kontakt med dyr ved gårdbesøg, børnezoo etc.

Vask hænderne ofte og grundigt.

Se her hvordan du bør vaske hænder - også børnenes hænder. 

Skift eller vask skærebræt og kniv straks efter, det har været brugt til råt kød

Så undgår du at sprede bakterier fra det rå kød via skærebrættet til mad, der er færdig og klar til at spise f.eks. til salat eller brød.

Hold det rå kød adskilt fra spiseklar mad

Det er meget vigtigt at holde det rå kød adskilt fra spiseklar mad. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød til f.eks. stegt kød, salat og brød.

Gennemsteg hakket oksekød

Hakkebøffen bør ikke være rød indeni. Oksekød, der ikke har været stegt godt nok, er sandsynligvis den vigtigste årsag til STEC infektion.

Skyl frugt og grønt grundigt

STEC kan overføres til frugt og grønt via forurenet vandingsvand eller via gødning. Frugt og grønt samt spirer, som spises rå, bør du derfor skylle grundigt.

Giv sukkerærter og rå babymajs et kort opkog

Babymajs og sukkerærter er produkter, som man typisk enten koger eller dybsteger i oprindelseslandet. Men når vi her i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat, stiller det større krav til produkternes hygiejniske standard. Det er derfor en god ide at give disse fødevarer et kot opkog før de spises.​