Sygdomsudbrud på grund af norovirus fra fødevarer skyldes oftest:
- Køkkenmedarbejdere, der enten er eller lige har været syge af norovirus
- Køkkenmedarbejdere, som har passet samboende, der er syge af norovirus
- Råvarer der er forurenet med norovirus
Smitte via hænder
Man kan blive smittet med norovirus direkte af dråber fra opkast eller afføring fra en syg person ved berøring eller ved kontakt, f.eks. via et håndtryk eller via luften som aerosoler. Man kan derfor blive syg ved at opholde sig i et rum, hvor en syg kaster op, eller ved at håndtere bleer eller beskidt undertøj fra f.eks. en syg samboende.
For at undgå at smitte andre bør man ikke beskæftige sig med fødevarer – herunder lave mad til andre – i mindst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Man smitter mest i de første 48 timer, men man kan udskille virus op til 30 dage efter, at symptomerne er stoppet. Derfor er det vigtigt at blive hjemme, hvis man er eller lige har været syg af roskildesyge.
Man kan også smitte, selvom man ikke selv er syg, men hvis man f.eks. passer syge børn eller andre samboende i hjemmet. Med få dråber opkast eller afføring kan man bære smitte med sig hjemmefra. Viruspartiklerne kan sidde på hænder og i håret, ligesom urent arbejdstøj kan være smittekilde.
Derfor er det vigtigt at have en god personlig hygiejne, dvs. at vaske hænder grundigt og skifte til rent arbejdstøj, når man møder på arbejde.
En anden typisk smittekilde er inventar og udstyr i produktionen, som kan være blevet forurenet af en syg køkkenmedarbejder. Det kan f.eks. være dørhåndtag, vandhaner, knive og kasseapparater, som man rører ved og derefter fører hænderne til fødevarerne eller munden.
Toiletter og toiletrum kan også være smittekilder.
Smitte via fødevarer og vand
Fødevarer kan blive forurenet med norovirus i hele fødevarekæden: i primærproduktion, under produktion eller forarbejdning og til sidst ved servering.
I primærproduktionen spredes norovirus oftest, fordi der er brugt forurenet vand, f.eks. vandingsvand til dyrkning af bær eller ved dyrkning af østers i forurenet havvand. I Danmark er der krav om at bruge vand af drikkevandskvalitet både til at vande, rense og overrisle spiselige afgrøder. Overløb fra kloakker kan også forurene drikkevand med norovirus, f.eks. ved skybrud.
I engros- og detailleddet sker smitte typisk, fordi der er brugt råvarer eller spiseklare fødevarer, der er forurenet med norovirus, enten via forurenet vand eller via eller en medarbejder, der går halvsyg på arbejde og forurener fødevarerne og dermed smitter kunder mv.
Rå østers, grøn salat, frosne udenlandske bær, smørrebrød, tilberedte måltider og snacks, som mange har haft fingrene i, kan give store udbrud med roskildesyge. Derudover kan f.eks. buffeter, hvor mange mennesker har kontakt til maden, være smittekilde.
Læs mere
Norovirus og håndhygiejne