Cryptosporidium i fødevarer

Cryptosporidium er en parasit, som via fødevarer kan give sygdommen cryptosporidiose. Læs her om forekomst, symptomer mm.

Cryptosporidier forekommer ikke naturligt i fødevarer, men fødevarerne kan være forurenet med denne parasit fra f.eks. forurenet vandingsvand eller vask med forurenet vand.

Cryptosporidium kan smitte via f.eks. grøntsager, der er vandet med forurenet vand

Mennesker kan blive smittet via hænderne, madvarer, forurenet vand eller fra smittede dyr. Parasitten kan være overført til f.eks. frugt, grønsager og krydderurter på marken via vand, der er forurenet med afføring fra inficerede dyr.
 
Parasitten Cryptosporidium danner oocyster (æg), som kan være i afføring hos mennesker og dyr, især kvæg, andre pattedyr og fugle. Oocysterne kan blive udskilt til miljøet via dyrenes afføring og overleve i miljøet i flere måneder under både varme og kolde forhold. Blot få oocyster kan være nok til at få infektion i tarmen.
 
Sygdommen Cryptosporidiose er blevet relativt almindeligt forekommende i Danmark, men den hyppigste årsag til sygdommen ser ud til at være på grund af smitte ved kontakt til kalve. 

Man bliver typisk ikke alvorligt syg af Cryptosporidiose, men man kan få mavesmerter, vandig diarré, kvalme eller opkast og feber og dermed dehydrering og vægttab. Især personer med nedsat immunforsvar og børn under fem år kan blive alvorligt syge.

Symptomerne opstår 2 til 10 dage efter, at man er blevet smittet, og varer typisk i 1 til 2 uger.

De fleste tilfælde af sygdom i Danmark skyldes Cryptosporidium parvum, som også smitter husdyr - især kalve - samt Cryptosporidium hominis, som især smitter mellem mennesker.

Sådan kan du undgå smitte med Cryptosporidium

  • Vask  hænder grundigt inden du laver mad, og især efter kontakt til kalve.
  • Skyl frugt og grønt grundigt
  • Hvis du rejser til eksotiske rejsemål:
    • Sørg for kun at indtage rent drikkevand (flaskevand)
    • Undgå rå frugt og grønt, som du ikke selv har pillet eller skrællet