Giardia forekommer ikke naturligt i fødevarer, men fordi dens cyster bliver udskilt med afføring, er der risiko for at forurene fødevarer f.eks. ved vanding af frugt og grønsager eller vask med forurenet vand/spildevand, via gylle eller ved utilstrækkelig håndhygiejne hos personer, enten gennem direkte kontakt eller indirekte via håndtering af fødevarer. Giardia kan også blive overført til mennesker ved tæt kontakt med inficerede dyr, samt hvis man sluger forurenet vand i f.eks. søer, åer og poolen.
Parasitten er især udbredt i udviklingslande, men forekommer i hele verden, også i Norden.
Giardia cyster kan overleve i miljøet og tåler i en vis grad klorinbehandling af vand.
Ofte har man ingen symptomer på giardiasis, men 35-45% af inficerede personer vil få ildelugtende slimet diarré, og ofte mavekramper, vægttab, træthed og kvalme. Symptomerne opstår som oftest syv til ti dage efter smitten og varer i én til to uger.
Typisk vil giardiasis gå over af sig selv. Det skønnes, at der er ca. 500 tilfælde af giardiasis om året i Danmark.
- Vask hænderne grundigt, især efter kontakt til dyr eller toiletbesøg, og altid inden du laver mad.
- Skyl frugt og grønt grundigt
- Hvis du rejser, så følg denne guide:
Sådan undgår du dårlig mave på rejsen
Parasitten Giardia lever i tarmen på smittede dyr og mennesker, og dens inficerede cyster bliver udskilt i afføring fra både syge og raske smittebærere. Der er mange forskellige arter af giardia, som smitter forskellige pattedyr, herunder mennesker, kvæg, grise, får, hunde og katte. Det er typisk giardia-arten G. intestinalis (underart s. duodenalis og s. lamblia), som smitter mennesker.