banner med teksten "Har du roskildesyge?"

Undgå at smitte kunder med norovirus (roskildesyge)

Her finder du info om, hvad fødevarevirksomheder kan gøre for at undgå at smitte kunder og kolleger med norovirus (roskildesyge med opkast og diarré) via fødevarer. Se filmen, en plakat til at hænge op samt en flyer med instruktion i, hvordan medarbejdere skal forholde sig ved roskildesyge.

Video: Roskildesyge - en ærlig sag

Se videoen "Roskildesyge ​– en ærlig sag" ​– om en syg køkkenmedarbejder, der spreder roskildesyge via fødevarer​.

Hvis du har roskildesyge og arbejder med fødevarer

  • Bliv hjemme, hvis du er syg af norovirus (roskildesyge) med opkast og evt. diarré.
  • Giv din leder besked, også hvis du bare har mistanke om at være syg af norovirus. 
  • Kom tidligst på arbejde 48 timer efter, at symptomerne er stoppet.
  • Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe – min. 30 sekunder. Håndsprit virker ikke på norovirus.
  • Sørg for ren arbejdsbeklædning.

Du kan være "rask smittebærer", hvis nogen i din husstand er ramt af roskildesyge. Hold derfor en ekstraordinær god personlig hygiejne, hvis der er roskildesyge derhjemme.

Selv små mængder virus på dine hænder kan gøre andre syge. Kun vand og sæbe kan vaske virus af hænderne.

Lederen af en fødevarevirksomhed skal tage særlige forholdsregler ved norovirus

Omkring 2/3 af de registrerede antal syge af norovirus i fødevarer i Danmark skyldes smitte via køkkenpersonale i restauranter, storkøkkener eller catering. Lederen af en fødevarevirksomhed skal derfor være opmærksom på, at medarbejdere ikke må beskæftige sig med fødevarer i en fødevarevirksomhed – herunder lave mad til andre, hvis de har symptomer på roskildesyge. Medarbejderne bør tidligst komme på arbejde 48 timer efter, at symptomerne på roskildesyge er stoppet.

Download info om din pligt som virksomhedsleder til at instruere medarbejderne i, hvordan de skal forholde sig ved symptomer på roskildesyge​ (pdf)

Virksomhedslederen skal tage de nødvendige forholdsregler ved roskildesyge i virksomheden og må derfor gerne spørge ind til symptomer på norovirus, når en medarbejder melder sig syg. Som virksomhedsleder kan man være usikker på, hvor langt man må gå i spørgsmål, der drejer sig om en medarbejders sygdom og helbred. Når man som chef eller medarbejder fremstiller mad til andre, så er det ikke bare god stil, men også en pligt, at der er åbenhed om sygdom, som smitter via fødevarer. Netop fordi en syg medarbejder kan være til fare for fødevaresikkerheden, så kan køkkenchefen/virksomhedslederen spørge ind til symptomerne, hvis en medarbejder melder sig syg med dårlig mave, ligesom medarbejderen har pligt til at oplyse chefen om et smitsomt maveonde.

Hvis der er risiko for, at medarbejderen kan have spredt norovirus til udstyr og fødevarer, skal virksomhedslederen vurdere, om der er behov for at ”nulstille” lokaler, udstyr og inventar med en ekstra grundig rengøring for at undgå yderligere spredning af smitte.

Læs her om ”nulstilling” med en ekstra grundig rengøring

Desværre kan der være gæster, der går til buffeten, selvom de burde holde sig væk lige efter en omgang roskildesyge. Sygdomsudbrud med norovirus kan nemlig skyldes, at en gæst med dårlig håndhygiejne smitter andre gæster via maden.

For at undgå smitte med roskildesyge bør virksomheden tage en række forholdsregler ved buffeten:

• Brug lange skeer og tænger i skåle og på fade.
• Læg et rent klæde eller en stor serviet stramt om brødet.
• Bland ikke rester af mad fra buffeten op med ny mad.
• Hold øje med gæsternes adfærd ved buffeten og grib ind, hvis noget går galt.

Se denne fotoplanche med råd om buffet

See the advices on the photo board - English​

Norovirus kan overleve i virksomheden fra få dage til flere måneder. Gør derfor grundigt rent, hvis en medarbejder eller gæster/kunder har haft symptomer på roskildesyge. Vær specielt opmærksom på toiletområder.

Hvis en virksomhed er uheldig og skal gøre rent efter, at en medarbejder eller en gæst har kastet op i f.eks. køkkenet eller gæstetoilettet, skal virksomheden vurdere, om der er behov for at "nulstille" lokaler, udstyr og inventar i form af en ekstra grundig rengøring og desinfektion.

Læs mere her om procedurer for rengøring og "nulstilling" efter norovirus

Læs mere om rengøring og desinfektion her

Hvis en medarbejders familie eller samboende er ramt af roskildesyge, men medarbejderen ikke selv er syg, kan medarbejderen være "rask smittebærer" og bære smitten videre til arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt at holde en ekstraordinær god personlig hygie​jne, vaske hænder ofte og grundigt, og tage en ren arbejdsbeklædning på, inden man møder på arbejde.​