banner med teksten "Har du roskildesyge?"

Undgå at smitte kunder med norovirus (roskildesyge)

Få vejledning til at undgå smitte med norovirus (roskildesyge) i din fødevarevirksomhed. Se video, plakat og flyer med praktiske instruktioner, så du kan beskytte dine kunder og medarbejdere mod smitte.

Roskildesyge - en ærlig sag

Se videoen "Roskildesyge ​– en ærlig sag" ​– om en syg køkkenmedarbejder, der spreder roskildesyge via fødevarer​.

Se filmen med engelske undertekster (watch the movie with English subtitles)

Hvis du har roskildesyge og arbejder med fødevarer

  • Bliv hjemme, hvis du er syg af norovirus (roskildesyge) med opkast og evt. diarré.
  • Giv din leder besked, også hvis du bare har mistanke om at være syg af norovirus. 
  • Kom tidligst på arbejde 48 timer efter, at symptomerne er stoppet.
  • Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe – min. 30 sekunder. Selv små mængder virus på dine hænder, tøj eller hår kan gøre andre syge. Kun vand og sæbe kan vaske virus af hænderne. Håndsprit virker ikke på norovirus.
  • Sørg for ren arbejdsbeklædning.

Du kan være "rask smittebærer", hvis nogen i din husstand er ramt af roskildesyge. Hold derfor en ekstraordinær god personlig hygiejne, hvis der er roskildesyge derhjemme.

Som leder skal du tage særlige forholdsregler ved norovirus

Som virksomhedsleder skal du tage de nødvendige forholdsregler ved roskildesyge i virksomheden.

Omkring 2/3 af de registrerede antal syge af norovirus i fødevarer i Danmark skyldes smitte via køkkenpersonale i restauranter, storkøkkener eller catering. Du skal derfor være opmærksom på, at medarbejdere ikke må beskæftige sig med fødevarer i en fødevarevirksomhed, herunder lave mad til andre, hvis de har symptomer på roskildesyge. Medarbejderne bør tidligst komme på arbejde 48 timer efter, at symptomerne på roskildesyge er stoppet.

Du har pligt til at instruere medarbejderne i, hvordan de skal forholde sig ved roskildesyge. Du må gerne spørge ind til symptomer på norovirus, når en medarbejder melder sig syg.

Som virksomhedsleder kan man være usikker på, hvor langt man må gå i spørgsmål, der drejer sig om en medarbejders sygdom og helbred. Når man som chef eller medarbejder fremstiller mad til andre, så er det ikke bare god stil, men også en pligt, at der er åbenhed om sygdom, som smitter via fødevarer. Netop fordi en syg medarbejder kan være til fare for fødevaresikkerheden, så kan køkkenchefen/virksomhedslederen spørge ind til symptomerne, hvis en medarbejder melder sig syg med dårlig mave, ligesom medarbejderen har pligt til at oplyse chefen om et smitsomt maveonde.

Download info om din pligt som virksomhedsleder til at instruere medarbejderne i, hvordan de skal forholde sig ved symptomer på roskildesyge​ (pdf)

Desværre kan der være gæster, der går til buffeten, selvom de burde holde sig væk lige efter en omgang roskildesyge. Sygdomsudbrud med norovirus kan nemlig skyldes, at en gæst med dårlig håndhygiejne smitter andre gæster via maden.

For at undgå smitte med roskildesyge bør virksomheden tage en række forholdsregler ved buffeten:

  • Brug lange skeer og tænger i skåle og på fade, evt. placeret i en beholder ved siden af.
  • Læg et rent klæde eller en stor serviet stramt om brødet.
  • Bland ikke rester af mad fra buffeten op med ny mad.
  • Hold øje med gæsternes adfærd ved buffeten og grib ind, hvis noget går galt.
  • Stil tallerkner frem, så gæsterne kan tage en ren tallerken ved hver tur til buffeten.

Se fotoplanche med råd om buffet

See the advices on the photo board - English​

Hvis en virksomhed er uheldig og skal gøre rent efter, at en medarbejder eller en gæst har kastet op i f.eks. køkkenet eller gæstetoilettet, skal virksomheden vurdere, om der er behov for at "nulstille" lokaler, udstyr og inventar i form af en ekstra grundig rengøring og desinfektion for at undgå smitte. Norovirus kan nemlig være blevet spredt til udstyr og fødevarer. Norovirus kan overleve i virksomheden fra få dage til flere måneder. Gør derfor grundigt rent, hvis en medarbejder eller gæster/kunder har haft symptomer på roskildesyge. Vær specielt opmærksom på toiletområder, gæstetoiletter mv.

Læs mere om procedurer for rengøring og "nulstilling" efter norovirus

Læs mere om rengøring og desinfektion

Hvis en medarbejders familie eller samboende er ramt af roskildesyge, men medarbejderen ikke selv er syg, kan medarbejderen være "rask smittebærer" og bære smitten videre til arbejdspladsen. Man kan være rask smittebærer i op til ca. 30 dage efter sygdom pga. norovirus. Derfor er det vigtigt at holde en ekstraordinær god personlig hygie​jne, vaske hænder ofte og grundigt, og tage en ren arbejdsbeklædning på, inden man møder på arbejde.​