Omkring 2/3 af de registrerede antal syge af norovirus i fødevarer i Danmark skyldes smitte via køkkenpersonale i restauranter, storkøkkener eller catering. Lederen af en fødevarevirksomhed skal derfor være opmærksom på, at medarbejdere ikke må beskæftige sig med fødevarer i en fødevarevirksomhed – herunder lave mad til andre, hvis de har symptomer på roskildesyge. Medarbejderne bør tidligst komme på arbejde 48 timer efter, at symptomerne på roskildesyge er stoppet.
Download info om din pligt som virksomhedsleder til at instruere medarbejderne i, hvordan de skal forholde sig ved symptomer på roskildesyge (pdf)
Virksomhedslederen skal tage de nødvendige forholdsregler ved roskildesyge i virksomheden og må derfor gerne spørge ind til symptomer på norovirus, når en medarbejder melder sig syg. Som virksomhedsleder kan man være usikker på, hvor langt man må gå i spørgsmål, der drejer sig om en medarbejders sygdom og helbred. Når man som chef eller medarbejder fremstiller mad til andre, så er det ikke bare god stil, men også en pligt, at der er åbenhed om sygdom, som smitter via fødevarer. Netop fordi en syg medarbejder kan være til fare for fødevaresikkerheden, så kan køkkenchefen/virksomhedslederen spørge ind til symptomerne, hvis en medarbejder melder sig syg med dårlig mave, ligesom medarbejderen har pligt til at oplyse chefen om et smitsomt maveonde.
Hvis der er risiko for, at medarbejderen kan have spredt norovirus til udstyr og fødevarer, skal virksomhedslederen vurdere, om der er behov for at ”nulstille” lokaler, udstyr og inventar med en ekstra grundig rengøring for at undgå yderligere spredning af smitte.
Læs her om ”nulstilling” med en ekstra grundig rengøring