Til besætningsejere som sender kvæg, får eller geder til slagtning

05-12-2024

Som besætningsejer er du forpligtet til at sikre, at dyr, der bliver sendt til slagtning, er tilstrækkeligt rene, så de ikke udgør en risiko for at forurene kødet under slagtning.

Dit ansvar at levere rene dyr til slagtning

Hermed vejledning om reglerne for at levere rene slagtedyr til slagteriet.

Det er op til dig som besætningsejer at foretage de nødvendige tiltag og have procedurer, som skal sikre, at dyrene er så rene, som muligt inden levering til slagteriet. Det indebærer f.eks., at dyrene er tørre og uden fastgroede lårkager. 

Det kan du bl.a. opnå ved:

  • At lade dyrene gå i rene og tørre omgivelser evt. med strøelse i et passende tidsrum før afsendelse.
  • At dyrene bliver fodret og vandet på en måde, så man undgår større mængder tynd gødning under transport til slagteriet.
  • At sikre, at transporten til slagteriet ikke er årsag til unødig forurening af dyrene.

Reglerne

Reglerne står i bilag I til hygiejneforordningen, som gælder for besætningsejere.

 

Formål med reglerne

Formålet med at sikre levering af rene slagtedyr til slagteriet er at mindske risikoen for forurening af slagtekroppen. Slagteriet må ikke slagte dyr der er meget urene og det er væsentligt nemmere at sikre en god slagtehygiejne, når dyrene er tilstrækkeligt rene ved ankomst til slagteriet. Rent hårlag/uld mindsker risikoen for at forurene kødet i løbet af slagteprocessen. På ydersiden af huden kan der være bakterier, f.eks. salmonella, der kan blive overført via kødet til mennesker og forårsage sygdom. I øvrigt kan det også medføre nedsat dyrevelfærd, hvis dyrene er meget urene.

 

Fødevarestyrelsens kontrol

Når dyrene ankommer til slagteriet, vil Fødevarestyrelsen kontrollere om dyrene er meget urene. Under transport til slagteriet kan der opstå uundgåelig gødningsforurening af dyrene, og det vil indgå i Fødevarestyrelsens samlede vurdering. Fødevarestyrelsen er forpligtet til at udføre denne kontrol i henhold til EU-lovgivningen. Som en del af embedsdyrlægens levende syn af dyret, vil Fødevarestyrelsen fra d. 1. januar 2025 konsekvent registrere, hvor mange dyr der bliver leveret meget urene, og dermed vurderes at kunne udgøre en uacceptabel risiko for at forurene slagtekroppen under slagteprocessen.