Nyt om svindel med fødevarer januar 2024

19-02-2024

Italien og Spanien: Snyd med indhold og holdbarhedsmærkning af dåsetun
Frankrig: Undersøgelse afslører for højt vandindhold i smør - og smør fremstillet af valle
Iran: Tre personer døde og 20 personer indlagt efter indtag af forfalsket alkohol

 

Italien og Spanien: Snyd med indhold og holdbarhedsmærkning af dåsetun

En spansk fødevaresvindel-bande er blevet afsløret i at ommærket dåsetun med en ny holdbarhedsdato og mangelfulde sundhedsoplysninger. En ransagning af gruppens lokaler viste, at ommærkningen foregik i et skjult rum, hvor returnerede tundåser lå i blød i varmtvandsbeholdere, for at blive klargjort til en ny mærkning og genindførsel på det spanske og italienske marked. Derudover fandt man også, at olien i tundåserne ikke var olivenolie, som det ellers stod anført på indpakningen, men at tunen var omgivet af et billigere alternativ, nemlig solsikkeolie. Efterforskningen resulterede i en beslaglæggelse på 120.000 dåser tun og 45.000 liter olie. 

Frankrig: Undersøgelse afslører for højt vandindhold i smør - og smør lavet af valle

Smør er en stor stjerne i det franske køkken, og derfor vækker en undersøgelse af fordelingen af ingredienser i smør, opsigt i Frankrig. Den franske fødevarekontrol har undersøgt 129 smørproducenter og fandt, at smørret indeholdte et højere niveau af vand end, hvad der normalt er gældende. Smør indeholder normalt 16 % vand, men i mere end hvert tiende tilfælde var det fremstillet med mere. Mere overraskende var det, at noget af smørret ikke var fremstillet på fløde, men af valle. Den svigagtige fremstillingspraksis gør det muligt for producenterne at få en større gevinst på salget. Efterforskningen resulterede i, at 30 af de undersøgte smørproducenter fik en indskærpelse, mens en enkelt virksomhed fik en bøde.      

Iran: Tre personer døde og 20 personer indlagt efter indtag af forfalsket alkohol

Myndighederne i Iran har arresteret fire personer, som mistænkes for at have solgt forurenet smugleralkohol, som har dræbt mindst tre mennesker og ført til hospitalsindlæggelse af 20 personer. Siden den islamistiske revolution i 1979 har salg og indtagelse af alkohol været forbudt i Iran. Forbuddet har medvirket til et stigende salg af forurenet smugleralkohol, som ulykkeligvis har resulteret i flere hundrede dødsfald over en 40-årig periode. Alene indenfor de seneste to år er dødstallet steget med 30%. Under corona-pandemien i 2020 døde 210 iranere efter at have indtaget forfalsket alkohol i den fejlagtige tro, at det var et middel mod virussen.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.