Nyt om svindel med fødevarer december 2023

16-01-2024

Grækenland, Italien og Spanien: Far og søn samt international bande involveret i sager om olivenoliesvindel
Spanien: 3.000 skinker og 5.000 liter alkohol beslaglagt
Malaysia: Ni tons tørret skildpaddekød beslaglagt

Grækenland, Italien og Spanien: Far og søn samt international bande involveret i sager om olivenoliesvindel

De græske myndigheder har taget en 80-årig far og hans 36-årige søn i at tilsætte farve til bulgarsk solsikkeolie for at sælge det som olivenolie i Bulgarien og Grækenland. I alt 13 tons er beslaglagt og der er taget prøver for at fastslå, om det grønne farvestof er skadeligt.
Sommerens hedebølger har ramt olivenolieproduktionen hårdt og sendt priserne i vejret, hvilket også har øget kreativiteten hos andre kriminelle grupperinger i EU, herunder i Spanien og Italien. Her har hhv. det spanske og det italienske politi har arresteret i alt 11 personer og beslaglagt mere end 5.000 liter olivenolie efter at have optrævlet en international bande, der angiveligt forsøgte at tjene penge på at distribuere forfalsket olivenolie på det globale marked. Gruppen blandende uklar olivenolie, som er biprodukt fra olivenolieproduktion med olivenolie af en god kvalitet, for derigennem at opnå de korrekte niveauer af fedtstoffer. To af Italiens førende olievirksomheder var involveret i svindelnummeret, der udover at udgøre en risiko for folkesundheden, også kan underminere forbrugernes tillid.

Spanien: 3.000 skinker og 5.000 liter alkohol beslaglagt

Efter at have udført 2.800 tilsyn i virksomheder og transportmidler, konstaterede de spanske myndigheder, som led i operation Delta-India, 202 lovovertrædelser mod produkter med beskyttede oprindelses- og geografiske betegnelser. Svindlerne havde ommærket 3.000 skinker og solgt dem under eget brandnavn, lige som de havde solgt vin med et forfalsket geografisk oprindelsesområde. Derudover omfattede overtrædelserne bl. a. forfalskning af etiketter og forseglede emballager samt svindel med dokumenter. 17 personer er sigtet for overtrædelser, herunder fødevaresvindel.

Malaysia: Ni tons tørret skildpaddekød beslaglagt

I Malaysia har politiet beslaglagt ni tons tørret skildpaddekød og andre produkter fra truede havdyr til en anslået samlet værdi på 7,5 millioner kroner. Det estimeres, at 12.000 skildpadder er blevet dræbt. Foruden skildpadder dækkede beslaglæggelsen også over tørrede hjertemuslinger, havsnegle, søagurker, søheste, tang, hajfinner og havaborrer. Havdyrene blev fanget af fire mænd ombord på et fartøj i Mangsee-Reef. Da politiet nærmede sig båden hoppede de fire mænd i vandet, og blev samlet op af en pumpebåd, som hurtigt sejlede ind i internationalt farvand.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.