Nyt om svindel med fødevarer juni 2024

01-07-2024

Spanien: 14 arresteret for svindel med tonsvis af citrusfrugter
Østrig: 200 schweiziske oste forsøgt indsmuglet til EU
Canada: Glasål til en værdi af en kvart mio. dollars beslaglagt

Spanien: 14 arresteret for svindel med tonsvis af citrusfrugter

Politiet i Valencia har udført en omfattende operation, som førte til arrestation af 14 personer og efterforskning af 43 øvrige personer. De arresterede personer var involveret i smugling og distribution af 123 tons citrusfrugter, som blev solgt fra lagre i ti forskellige byer i regionen. Handlen med frugt har været fulgt tæt siden november 2023 og kontrol i salgsleddet og analyse af regnskabsdokumenter førte til afdækningen af 263 forfalskede sporbarhedsdokumenter.

Østrig: 200 schweiziske oste forsøgt indført i EU

Kontrollanterne havde næse for ostesmugling, da de stoppede en bil ved den østrigske grænse. I bilen lå 200 ostehjul af fin alpeost fra Schweiz. Importen af de animalske produkter var dog ikke anmeldt korrekt til toldmyndighederne, lige som der manglede en dyrlægegodkendt importtilladelse. Den 41-årige chauffør forklarede, at det var hans første leverance til Tyskland, og at han gik ud fra, at modtagerne ville sørge for at få de skattemæssige forhold i orden. Efter at have fået indhentet tilladelse fra fødevaremyndighederne og betalt 2800 Euro på stedet, kunne manden fortsætte sin rejse og sin ostetransport.

Canada: Glasål til en værdi af en kvart mio. dollars beslaglagt af fiskerikontrollen

Fiskerikontrollører har i juni beslaglagt et parti bestående af 60 kg glasål. De små babyål er ulovlige at handle med, da der er tale om yngel af en truet dyreart. De beslaglagte ål vurderes at have en samlet værdi på mindst 250.000 dollars og skulle have været solgt til Asien, formodentlig til opdræt. Ålene blev fundet i hvide kasser mærket ”letfordærvelige” i en varevogn, og to personer blev anholdt på stedet. Fundet sker kun to uger efter en stor beslaglæggelse i Torontos lufthavn, hvor 109 kg glasål til en anslået værdi af 400.00-500.000 dollars skulle have været sendt afsted til oversøiske markeder.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.