For eksempel:
- Planlæg rute og afgangstidspunkt, så de varme områder passeres på døgnets køligste timer,
- Transportøren skal orientere sig om, hvorvidt transportmidlets ventilationssystem er fuldt funktionsdygtigt før og under transporten,
- Undgå så vidt muligt ophold f.eks. ved grænseovergange, da transportmidlet kan have svært ved at holde en indvendig temperatur på højst 30° C, når transportmidlet holder stille,
- Vær opmærksom på dyrenes vandforsyning
- Planlæg eventuelt med lavere læssetæthed eller ekstra højde over dyrene, så ventilationen lettes,
- Sørg for nødplaner, der er passende til den konkrete planlagte tur
Fødevarestyrelsen vil i forbindelse med logbogskontrollen være særligt opmærksom på, at der er taget de nødvendige forholdsregler.
I de tilfælde, hvor udetemperaturen kommer over 30° C, vil Fødevarestyrelsen som udgangspunkt anmode om en ændring af planlægningen eller anmode om dokumentation for, at temperaturen kan holdes mellem 5° C og 30° C på transportmidlet.
Fødevarestyrelsen er allerede opmærksom ved forsendelser, der kører i områder med temperaturer mellem 25° C og 30° C. I den individuelle vurdering kigges der bl.a. på varigheden af opholdet i høje temperaturer, forsendelsens samlede varighed, dyrenes vægt og art.
Fødevarestyrelsen vil, hvor det vurderes nødvendigt, anmode om en redegørelse for, hvilke nødvendige forholdsregler, der er taget for at sikre, at temperaturen på transportmidlet kan holdes mellem 5° C og 30° C hos dyrene. Organisator har desuden altid muligheden for at omlægge ruten, så de høje temperaturer undgås.
Fødevarestyrelsen henstiller derfor til, at organisatorer, forud for indsendelsen af logbogen, sikrer sig, at den planlagte rute er realistisk og kan gennemføres på en måde, der sikrer, at temperaturen på transportmidlet under hele forsendelsen kan holdes inden for et temperaturinterval på 5° C til 30° C hos dyrene.
EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) udarbejdede i 2022 fem videnskabelige vurderinger, som er tilgængelige på følgende link. Vurderingerne omhandler forskellige dyrearters velfærd under transport, herunder temperaturers påvirkning af dyrene under transport samt vurdering af dyrenes temperaturmæssige komfortzone. Fødevarestyrelsen understreger, at vurderingerne ikke er udtryk for gældende ret, men er udtryk for en række veterinærfaglige vurderinger. Styrelsen skal samtidig understrege, at gældende ret er transportforordningen og transportbekendtgørelsen.
Vejledning til temperaturtjek af ruten
Der henvises til vejledningen til temperaturtjek på Meteoblue på følgende link.
- Vælg ’Temperature’ i menuen til højre,
- Klik på knappen ’hourly’ under ’Temperature’,
- Vælg ’NEMS Auto’ i nederste felt i højre kolonne,
- Zoom ind/ud på +/- i øverste højre hjørne,
- Navigér rundt i kortet, ved at holde musen nede og trække i kortet, og find de lande der vedrører den pågældende rute,
- Temperaturer kan ses på kortet ved at zoome ind, indtil temperaturen vises ved musen,
- Nederst i billedet kan ugedage, datoer og klokkeslæt følges med pilene til højre eller ved at markere med musen. Ved at klikke på de forskellige dage og klokkeslæt, kan temperaturudviklingen følges. Kortet vises med klokkeslæt i CEST, som er den lokale tid i Europa, som også er dansk tid. Det er denne tid, Fødevarestyrelsen retter sig efter.
Fødevarestyrelsen skal i øvrigt gøre opmærksom på, at ændringer i logbogen efter, at forhåndsvalideringen er tilendebragt, kan medføre behov for udarbejdelse af en ny logbog og dermed udløse en ny 2 dages frist.