Nyhedsbrev til dyrlæger

15-05-2024

Læs om:
• dyrlægeforbeholdte lægemidler til hund og kat (Librela og Solensia)
• præcisering vedr. rettelse af fejlindberetninger til VetStat
• forordningen om uundværlige stoffer til heste
• veterinærsygeplejerskers beføjelser.


Librela og Solensia

Foranlediget af en række henvendelser fra apoteker, dyrlæger og dyreejere kan det oplyses, at de smertestillende lægemidler Librela til hund og Solensia til kat er forbeholdt dyrlægers anvendelse, jf. dyrlægebekendtgørelsens § 15, stk. 1, nr. 1. Det er derfor ikke tilladt at udlevere eller ordinere disse lægemidler til dyreejerne.

 

Rettelse af fejlindberetninger til VetStat

I nyhedsbrev til dyrlæger d. 7. december 2023 blev det beskrevet, at alle dyrlæger med dansk autorisation skal tjekke deres ordinationer i VetStat mindst en gang om måneden. Fødevarestyrelsen er imidlertid blevet opmærksom på, at dette ikke gælder alle dyrlæger - derfor følgende præcisering:

I henhold til § 35, stk. 1, jf. stk. 2, i dyrlægebekendtgørelsen skal dyrlæger, der anvender eller udleverer receptpligtige lægemidler til brug for produktionsdyr, indberette dette til VetStat. Disse dyrlæger skal, jf. § 35, stk. 3, en gang om måneden kontrollere indberetningerne på deres autorisationsnummer i VetStat samt håndtere eventuelle fejlindberetninger.

Dyrlæger, der anvender eller udleverer receptpligtige lægemidler til heste, er, jf. § 35, stk. 4, undtaget for indberetningspligten til VetStat, herunder også forpligtelsen til månedligt at tjekke for eventuelle fejlindberetninger.

Herudover kan tilføjes, at pligten til at indberette til VetStat og håndtere eventuelle fejlindberetninger med tiden også vil omfatte dyrlæger, der anvender eller udleverer receptpligtige lægemidler til heste og til hunde og katte. For heste indføres kravet senest fra 2026 og for hunde og katte senest fra 2029.

Samtidig opfordrer Fødevarestyrelsen alle dyrlæger til jævnligt at kontrollere indberetninger på deres autorisationsnummer i VetStat, uanset om de er forpligtede hertil, for at sikre høj datakvalitet i VetStat.

 

Uundværlige stoffer til behandling af heste

Forordning 1950/2006 fastsætter, hvilke stoffer, der betragtes som uundværlige til behandling af heste.

Det skal bemærkes, at ”uundværligt” kun henviser til den anførte indikation for aktivstoffet i bilaget til forordningen, og at anvendelse skal ske i overensstemmelse med det formål, der er anført i bilaget. Fremgår det f.eks. af bilaget, at indikationen er behandling af føl for en given lidelse, er det ikke tilladt at anvende stoffet til at behandle samme lidelse hos voksne heste. I forbindelse med behandling med de listede stoffer skal dyrlægen fastsætte en tilbageholdelsestid på mindst 6 måneder. Tilbageholdelsestiden skal fremgå af anvisningen.

 

Veterinærsygeplejerskes beføjelser

Det fremgår af bekendtgørelse om autorisation af veterinærsygeplejersker m.v., bilag 1, nr. 11, at veterinærsygeplejersker må udtage biologisk prøvemateriale (blod, fæces, urin, svaberprøver og hudskrab). Det fremgår imidlertid ikke af bekendtgørelsens bilag, at veterinærsygeplejersker må udføre analyser af prøverne, og analyserne skal derfor foretages af en dyrlæge.