Nyt om svindel med fødevarer april 2024

14-05-2024

Storbritannien: Frygt for svinepest i 3,4 tons ulovligt importeret kød
Italien: 200 tons mælk og mejeriprodukter beslaglagt
Indien: mangofrugter modnet med kemikalier

Storbritannien: Frygt for svinepest i 3,4 tons ulovligt importeret kød

De britiske myndigheder stopper jævnligt køretøjer med ulovlig importeret kød i havnebyen Dover. Senest har myndighederne gjort den hidtil største beslaglæggelse på 3,4 tons svinekød. Kødet kan potentielt indeholde afrikansk svinepest (ASF), og dermed udgøre en stor trussel for den britiske svineproduktion, hvorfor det er vigtigt at kontrollere kødet inden det transporteres videre rundt på de britiske øer. Siden 2022, hvor ASF-kontrolforanstaltningerne trådte i kraft, har myndighederne beslaglagt 85 tons kød. 

Italien: 200 tons mælk og mejeriprodukter beslaglagt

De italienske myndigheder har beslaglagt 90 tons mælk og 110 tons mejeriprodukter sammen med 2,5 tons tilsætningsstoffer. Den samlede værdi af beslaglæggelsen ender på 800.000 euro, svarende til 6 millioner danske kroner. Kontrollerne, som blev udført i tre virksomheder, skulle forhindre en forfalskning af mejeriprodukterne. formålet med at snyde med produkterne var at dække over produkternes dårlige holdbarhed. 

Indien: mangofrugter modnet med kemikalier

Nu, hvor mangosæsonen er begyndt, er de indiske fødevaremyndigheder særlig på vagt over for kunstig modnede mangoer. Den rå frugt modnes ved at blive overhældt med skadelige kemikalier som karbid, arsenik og fosfor, som kan føre til forskellige sundhedsproblemer, f.eks. hudproblemer og luftvejssygdomme. Det er meget almindeligt at bruge kunstige modningsmidler for at øge salget af mangofrugter.

Bemærk, at nyhedsbrevet primært består af højdepunkter fra de presseklip, som EU's Knowledge Centre for Food Fraud hver måned samler i en rapport.