Mange familier laver mad til flere dage, for at optimere hverdagen eller sikre, at der er rester til dagen efter. Problemet kan opstå, hvis madresterne ender i skraldespanden. Her får du to redskaber, der kan hjælpe dig til at begrænse dit madspild.
Gratis redskab: Følg dit madspild med et ugeskema
Hvor meget ender i din skraldespand, som kunne være endt på tallerkenen eller i madpakken? Du er formentligt motiveret for at mindske dit madspild. Men hvis ikke du ved, hvor det opstår, er det svært at gøre noget ved.
Vi har udviklet et ugeskema, hvor du og din familie kan følge jeres madspild, og hvor det opstår henne. På bagsiden af skemaet får I konkrete råd til, hvordan I kan mindske jeres madspild.
Sådan bruger du ugeskemaet
- Hæng skemaet op i køkkenet, eks. på køleskabet, opslagstavlen, skabslågen.
- Udfyld skemaet hver dag gerne sammen med dine børn, efter I har spist, i en uge.
- Sæt kryds i de bokse, der bedst beskriver, hvad for noget mad, I har smidt ud.
- Følg jeres madspild i en uge.
- Se, hvor I har sat flest krydser.
- Vend skemaet, og få gode råd til, hvordan I kan mindske den type madspild, I har mest af.
Gratis redskab: Skab et køligt overblik
Indretningen i køleskabet er ofte årsagen til, at rester ikke bliver spist, eller nogle råvarer ikke bliver brugt, inden de bliver dårlige. Derfor har vi udviklet to skilte, du kan sætte i køleskabet.
Det ene skilt kan du sætte ved de madvarer, der gerne må blive spist – og gerne snart skal spises. Det andet skilt kan du bruge til de madvarer, der ikke må blive spist.
Sådan bruger du redskabet
- Klip redskaberne ud og fold dem ved foldelinjen.
- Brug de lysegrønne skilte til de rester/madvarer, der gerne må spises.
- Brug de mørkegrønne skilte til de rester/madvarer, der ikke må spises.
Links
Ugeskema
Skilt til køleskab
Læs Fødevarestyrelsens sider om at mindske madspild i hjemmet