Kan de professionelle køkkener være vejen til sundere og mindre klimabelastende mad blandt danskere?

09-05-2025

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at kantinens måltider og initiativer kan være med til at påvirke gæsternes madvaner i hjemmet.

Rapporten bygger på en litteraturgennemgang, interviews med madprofessionelle fra 14 kantiner og en spørgeskemaundersøgelse blandt gæster i syv kantiner.
Formålet med undersøgelsen er, at få indsigt i:

  • Hvilke tiltag der i danske kantiner findes og anvendes for at fremme sundere og mindre klimabelastende mad i foodservice-sektoren.
  • Hvordan tiltagene modtages af gæsterne
  • Og i hvilken grad tiltagene i kantinen påvirker madvaner i hjemmet.

14 tiltag der benyttes i danske kantiner

Rapporten har kortlagt 14 forskellige tiltag, som benyttes i danske kantiner, og som er med til at fremme indtaget af sund og mindre klimabelastende mad.

De 14 tiltag er:

  • Placering/præsentation
  • Portions-/tallerkenstørrelse
  • Vegetarisk forplejning
  • Navngivning
  • Undlade ordene vegetarisk/vegansk
  • Kødfrie alternativer
  • Verdensmad
  • Vidensdeling
  • Pris
  • Grønt og bælgfrugter
  • Økologi
  • Sæsonbaseret mad
  • Danske råvarer
  • Take-away

Påvirker tiltagene madvanerne i hjemmet?

Rapporten viser, at de fleste af gæsterne i kantinen bemærker og er tilfredse med tiltagene. Heriblandt tiltag med fokus på grøntsager, bælgfrugter og mulighed for take-away. Dertil svarer lidt under halvdelen af gæsterne i undersøgelsen, at kantinens måltider og initiativer påvirker deres madvaner i hjemmet.

Dog viser undersøgelsen også, at der er andre faktorer, som har en større påvirkning på gæsternes madvaner i hjemmet end kantinens tiltag. Her svarer ca. halvdelen, at omgangskreds, økonomi og officielle anbefalinger/kostråd har større indflydelse på deres madvaner i hjemmet.

Kan de professionelle køkkener være drivkraft for ændrede madvaner?

Resultaterne fra undersøgelsen indikerer, at der i et vist omfang sker en påvirkning af madvaner fra kantine til hjem – men langt fra alle gæster oplever en effekt. Kantinen kan derfor ses som én ud af flere påvirkningsfaktorer. Derfor er det vigtigt, at fortsætte arbejdet med eksponering og oplysning af sunde og mindre klimabelastende madvalg, så gæsterne i endnu højere grad inspireres til at tage de gode vaner med hjem.

Læs mere

Hent rapporten: "Kan de professionelle køkkener være vejen til mere sund og mindre klimabelastende mad til danskerne?"

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk