14. marts 2025. Udmelding 11/01 - fiskeri

14-03-2025

Aktuelle åbne produktionsområder for fiskeri

På denne side kan du følge Fødevarestyrelsens overvågning af giftige alger og algegifte i de indre danske farvande i forbindelse med fiskeri af toskallede bløddyr, som muslinger og østers m.m.

Fødevarestyrelsens udmelding af fredag d. 14. marts 2025 kl. 11:00 med oplysninger om fiskeri af muslinger m.m.

Udmelding nr. 11/01 gælder for

Limfjorden Vest, Limfjorden Øst og Mariager Fjord, Kattegat Nord, Jyllands østkyst syd for Djursland og Fyn, Kattegat syd - Samsø bælt, Nord- og Vestsjælland, Vadehavet/Nordsøen og Jyllands vestkyst, Vestlige Østersø, Sydsjælland, Øresund, Kattegat syd, samt Skagerrak i perioden fra og med søndag den 16. marts 2025 til og med lørdag den 22. marts 2025.

Undersøgelse for algegifte

Prøver udtaget i perioden fra og med d. 1. oktober 2024 og frem til og med d. 31. marts 2025 skal i åbningsprøverne undersøges for alle 3 algetoksingrupper (lipofile toksiner herunder ASP, samt PSP). Ved vedligeholdelsesprøver i perioden skal der kun undersøges for de lipofile toksiner (herunder ASP). Der skal kun i vedligeholdelsesprøverne undersøges for PSP i perioden, hvis der i algeprøverne viser sig risiko for det - dette vil blive angivet i udmeldingen, hvis det bliver aktuelt.

Meddelelser fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

Ingen

Meddelelser fra Fødevarestyrelsen

Lem Vig (produktionsområde 10) er lukket for alt fiskeri af muslinger m.m. (herunder østers), idet der er konstateret norovirus i området. Lukningen omfatter Lem Vig afgrænset af en linje fra Follerup Odde med koordinaterne (56o35,330/08o18,373) til Kabbel Hage med koordinaterne (56o34,654/08o19,715) - grænsende op mod produktionsområde 1.

Lukkede produktionsområder

Produktionsområde 10 jf. ovenstående.

Produktionsområder åbnet med skærpet overvågning og vilkår

Ingen

Produktionsområder åbnet med lempeligere vilkår for skærpet overvågning og zoner

Ingen

Produktionsområder med intensiveret mikrobiologisk udtagning

Ingen

  Hove​d​​områder Åbne produktionsområder Art Aktuel klassificering (gældende til og med) Midlertidig klassificeret zone Produktionsområdet er åbnet for (Forening eller båd)
  Limfjorden Vest 7 Blåmusling
(M. edulis)
A
(22.03.25)
56o32,385N/
08o41,080E
Foreningen Muslingeerhvervet
    7 Blåmusling
(M. edulis)
B
(12.04.25)
- Foreningen Muslingeerhvervet
    9 Hjertemusling
(C. edule)
A
(05.04.25)
- Foreningen Muslingeerhvervet
    13 Hjertemusling
(C. edule)
A
(29.03.25)
- Foreningen Muslingeerhvervet
    15 Hjertemusling
(C. edule)
A
(12.04.25)
- Foreningen Muslingeerhvervet
    16 Blåmusling
(M. edulis)
A
(22.03.25)
56o48,366N/
09o04, 584E
Foreningen Muslingeerhvervet
    16 Blåmusling
(M. edulis)
B
(22.03.25)
- Foreningen Muslingeerhvervet
    35 Blåmusling
(M. edulis)
A
(05.04.25)
- Foreningen Muslingeerhvervet
  Limfjorden Øst og Mariager Fjord Ingen åbne områder        
  Kattegat Nord Ingen åbne områder        
  Jyllands østkyst syd for Djursland og Fyn 83 Blåmusling
(M. edulis)

 A
(22.03.25)

54o52,278N/
09o32,353E
Muslingefiskeri Østkysten  
    83 Blåmusling
(M. edulis)

 A
(22.03.25)

54o50,126N/
09o27,234E
Muslingefiskeri Østkysten  
    83 Blåmusling
(M. edulis)

 B
(22.03.25)

- Muslingefiskeri Østkysten  
  Kattegat syd, Samsø bælt Ingen åbne områder        
  Nord- og Vestsjælland 110 Blåmusling
(M. edulis)

A
(05.04.25)

- Foreningen Muslingeerhvervet
    110 Blåmusling
(M. edulis)

A
(05.04.25)

- Muslingefiskeri Østkysten
   Vadehavet, Nordsøen og Jyllands vestkyst Ingen åbne områder        
  Vestlig Østersø Ingen åbne områder        
  Sydsjælland Ingen åbne områder        
  Øresund Ingen åbne områder        
  Kattegat syd Ingen åbne områder        
  Skagerrak Ingen åbne områder        

Forklaring af begreber i tabel

Udmeldingerne er primært målrettet muslingeerhvervet, men fiskeri og høst kan have interesse for borgere. Her forklares de vigtigste begreber.

Prøverne tages på åbent vand. Hvis du samler langs kysten, skal du kende produktionsområdet og dets opland godt for at undgå forurening fra forskellige kilder.

Produktionsområder: Kystnære områder hvor der tages prøver og fiskes. Fødevarestyrelsen vurderer ud fra prøverne, om produktionsområderne er egnet til fiskeri og muslingehøst.

Åbent eller lukket område: Hvis der er angivet et tal, er netop det produktionsområde åbent.

Aktuel klassificering:

A = kan spises rå direkte fra vandet.

B = kan spise efter varmebehandling. Tilbered i minimum 90 sekunder ved 90 grader.

C = fangsten skal pasteuriseres.