Når du lægger en kylling med grønne hjerter i indkøbskurven, kan du være helt tryg ved, at kyllingen har haft gode vilkår. De grønne hjerter er en del af logoet for det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke Bedre Dyrevelfærd, og Fødevarestyrelsen gennemførte i foråret 2021 en kontrolkampagne hos 36 slagtekyllingebesætninger, der er tilmeldt ordningen, og fire fjerkræslagterier, der også er en del af ordningen. Alle steder er der styr på de ekstra krav til dyrenes velfærd.
- Forbrugerne kan stole på Dyrevelfærdsmærket. Du får det, du betaler for, og her er der markant mere fokus på velfærd for kyllingerne. Der er blandt andet mere plads at boltre sig på, og fokus på, at kyllingernes fødder og sundhed er i orden. Det er vigtigt, at forbrugerne kan have tillid til Dyrevelfærdsmærket, siger Christian Strøyer, enhedschef i Dyrevelfærd og Veterinærmedicin i Fødevarestyrelsen.
Grovfoder og langsommere voksende racer
Kyllingeproducenterne skal leve op til en række krav for at være en del af ordningen og få lov til at bruge logoet med et, to eller tre grønne dyrevelfærdshjerter på deres produkter. Udover mere plads til kyllingerne og sunde fødder uden sår, er kravene blandt andet, at kyllinger skal være fra langsommere voksende racer, og producenter med to eller tre hjerter skal give fjerkræene adgang til grovfoder. I forbindelse med Fødevarestyrelsens i alt 11 kontrolbesøg på fire fjerkræslagterier blev det blandt andet undersøgt, om transporttiden til slagteriet holder sig under seks timer, og om kyllinger, der skal mærkes med Dyrevelfærdsmærket, blev holdt adskilt fra andre produkter gennem hele processen på slagteriet.
- Vi havde et rigtig godt samarbejde med slagterierne og producenterne i forbindelse med vores besøg. De har også en stor interesse i, at tingene er i orden, og at forbrugerne kan regne med, at de leverer kyllinger, der har haft nogle gode forhold, siger Christian Strøyer.
Uanmeldte besøg
Alle kontrolbesøg hos producenter og slagterier blev foretaget som uanmeldte, fysiske besøg. Der blev ikke uddelt sanktioner, men hos tre af producenterne var der bagatelagtige forhold, de skulle rette op på, og her modtog producenterne vejledning fra Fødevarestyrelsen.
Om kontrol med Dyrevelfærdsmærket for slagtekyllinger
- Kontrolkampagnen blev gennemført 1. marts-31. maj 2021.
- Formålet med kampagnen var at se, om de bestemmelser, der er i ordningen Bedre Dyrevelfærd, det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke, bliver overholdt, så forbrugerne ikke bliver vildledt, når de køber kylling med mærket.
- Tilsyn hos 36 af de 52 slagtekyllingebesætninger, der var tilmeldt Dyrevelfærdsmærket på kontroltidspunktet. I dag er 72 besætninger tilmeldt mærket.
- Tilsyn på de fire danske fjerkræslagterier, der slagter under Dyrevelfærdsmærket. I alt fik slagterierne 11 kontrolbesøg.
- Der er en række særlige krav til dyrenes velfærd for producenter med både et, to og tre Dyrevelfærdshjerter. Kravene er skrappere, hvis producenten har to eller tre grønne hjerter.
- Forbrugerne kan kigge efter Dyrevelfærdsmærkets logo med et, to eller tre grønne hjerter på kylling, okse- og svinekød i supermarkederne og bruge det som en rettesnor for, at kødprodukterne er produceret med bedre dyrevelfærd end dyrevelfærdslovgivningens mindstekrav.
- Læs rapporten om kontrolkampagnen HER
- Læs mere om mærket Bedre Dyrevelfærd her
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på telefon 22 84 48 34.