Fødevarestyrelsen: Sidste mink bliver gravet op i Kølvrå mandag

11-07-2021

25 dage efter at gravemaskinerne rykkede ind på det militære område ved Kølvrå, bliver de sidste mink nu gravet op. Dermed holdt tidsplanen, konstaterer tilfreds fødevareminister.

​Mandag morgen bliver de sidste mink gravet op fra minkgravene ved Kølvrå og kørt til forbrænding. Dermed bliver opgaven med at fjerne de mere end 13.000 tons aflivede mink, som tilbage i november blev gravet ned ved Kølvrå og Nr. Felding, afsluttet som planlagt. Det glæder fødevareminister Rasmus Prehn.

- Jeg er rigtig glad for, at opgaven med at fjerne de nedgravede mink i Kølvrå og Nørre Felding nu er løst. Borgerne i de berørte områder har måtte stå ærgerligt meget igennem, og jeg er lettet over, at tidsplanen holdt, og at lugtgenerne trods sommervarmen var mindre end frygtet, siger fødevareministeren.

Den kommende tid skal entreprenørselskabet bag opgravningerne dække minkrenderne helt til og planere arealerne.

- Målet er, at områderne igen fremstår, som før minkene blev gravet ned, både i Kølvrå og Nr. Felding. Den opgave vil tage lidt tid, fordi arealerne skal have mulighed for at vokse til. Men også den del af opgaven får vi løst, understreger Fødevarestyrelsens indsatschef, Kasper Klintø.

Samtidig med at minkene blev gravet op, har eksterne miljørådgivere undersøgt jorden i området. Ved hjælp af jordprøverne og analyser af grundvandet skal eksperterne nu i gang med at vurdere det nærmere behov for miljømæssige afværgeforanstaltninger.

 

Fakta:

- Den 3. november sidste år blev det besluttet, at alle godt 15 millioner danske mink skulle slås ned, da sundhedsmyndighederne vurderede, at 'En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner'.

- I november blev cirka fire millioner mink blev gravet ned ved Kølvrå og Nr. Felding.

- I december blev et politisk flertal enige om at fjerne de nedgravede mink.

- I maj i år kunne opgravningen gå i gang ved Nr. Felding, fordi en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium fastslog, at minkene ikke smitter med COVID-19 efter nedgravning i seks måneder.

- 12. juli bliver de sidste mink gravet op ved Kølvrå.

Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.

Senest opdateret 11-07-2021