Dambrug i Holsted smittet med fiskesygdom

01-06-2021

Ørreder i et dambrug i Holsted i Sydjylland er smittet med fiskesygdommen IHN. Det er det tredje udbrud af sygdommen i Danmark.

Et dambrug i Holsted i Vejen Kommune er smittet med fiskesygdommen IHN. Fødevarestyrelsen erklærede i weekenden udbrud af sygdommen i dambruget med ørreder. Det er det tredje udbrud af sygdommen i Danmark inden for et par uger.

- Desværre viser vores undersøgelser, at endnu et dambrug er smittet med IHN. Vi har oprettet en restriktionszone i afvandingsområdet omkring dambruget for at hindre yderligere smittespredning, siger souschef i Fødevarestyrelsen Tim Petersen.

Restriktioner for lystfiskere

Dambruget i Holsted producerer forskellige slags ørreder, og der er cirka 150 tons fisk i dambruget. Virksomheden er nu under offentligt tilsyn, og dermed må der ikke flyttes fisk, produkter eller udstyr til eller fra dambruget. Desuden opretter Fødevarestyrelsen en restriktionszone i åer og vandløb, der er forbundet med dambruget. Andre dambrug i zonen kommer under offentligt tilsyn, og lystfiskere skal blandt andet desinficere deres udstyr efter brug, hvis de fisker i zonen.

Kontakt til Tyskland

Fødevarestyrelsen kender endnu ikke kilden til udbruddet, men dambruget i Holsted kom under mistanke, fordi det har leveret fisk til en sø i Tyskland, hvor der er fundet smitte med IHN. For at begrænse smittespredningen sporer Fødevarestyrelsen kontakter til de smittede dambrug, herunder de forsendelser af fisk, der er sendt til og fra dambrugene. Eventuelle andre dambrug i Danmark, der har haft smittefarlig kontakt til dambrugene, bliver sat under offentligt tilsyn, til de er undersøgt for IHN.

Kan ramme eksporten

Fiskesygdommen IHN er dødelig for fisk, men smitter ikke til mennesker. Forrige uges udbrud af sygdommen i et dambrug med ørreder i Stouby ved Vejle var første gang, der blev konstateret smitte med IHN i Danmark. Udbruddet kan få alvorlige konsekvenser for dambrugserhvervet i Danmark og give anledning til, at eksportmarkeder og samhandelslande vil begrænse handel med levende fisk og fiskeprodukter fra Danmark i en periode.

Restriktioner i området

Bekendtgørelsen og kort over området med restriktionerFor yderligere information kontakt Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834