Ændret 3. november 2021
Blot tre dage efter en større kalkunbesætning ved Slagelse blev ramt af fugleinfluenza, er endnu en besætning blevet smittet. Denne gang drejer sig om en mindre hobbybesætning med omkring 50 dyr, blandt andet gæs, høns og ænder.
Den lille hobbybesætning ligger mindre end en kilometer fra den kalkunbesætning, som søndag blev erklæret smittet. Her gik Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen tirsdag i gang med at aflive de 28.000 kalkuner på farmen. Også fuglene i hobbybesætningen bliver nu aflivet af Fødevarestyrelsen.
'Det nye fund i Boeslunde viser, at alle skal være på vagt, uanset om man har en stor erhvervsfjerkræbesætning eller blot en håndfuld høns i baghaven. Fugleinfluenzaen er derude. Sygdommen smitter dyrene. Derfor er det så vigtigt, at alle med fjerkræ følger reglerne', understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen.
Har du en hobbybesætning på 40 kvadratmeter eller derunder, skal du holde dit fjerkræ bag hegn. Du kan være med til at mindske risikoen for smitte yderligere ved at overdække hønsegården med fast tag, net eller tråd. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at du skifter fodtøj, inden du går ind i hønsegården.
Husk, at du altid skal fodre dyrene under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken dyrenes foder eller drikkevand.
'Her og nu handler det om, at alle bidrager til, at vi får begrænset smittetrykket derude, og undgå at dyrene bliver syge', understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen.
Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan fx. være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.
Uanset om du har en stor besætning med mange tusinde dyr eller et mindre hobbyhønsehold, afliver myndighederne dyrene, hvis prøver fra Statens Seruminstitut viser, at sygdommen har ramt fuglene. Aflivningerne sker både for at skåne dyrene for de alvorlige lidelser, de bliver påført af den dødelige sygdom, og for at bidrage til at smitten ikke spreder sig til hverken tamfugle i fangenskab eller gæs, ænder, svaner og andre fugle, der lever vildt i naturen.
Den aktuelle fugleinfluenzavariant kan være dødelig for fugle, og kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker, der har tæt kontakt til fjerkræ. På baggrund af de nuværende informationer vurderer Dansk Veterinær Konsortium, at risikoen for smitte til mennesker er lav.
Du kan læse mere om råd, og de regler du skal følge under et udbrud af fugleinfluenza her
Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon: 7227 6697.