Myndigheder i fælles aktion på Nørrebro i København

08-10-2021

Ca. 60 medarbejdere fra Fødevarestyrelsen, Skattestyrelsen og Københavns Politi var onsdag i fælles aktion på Nørrebro i København. Som led i aktionen er der beslaglagt fødevarer samt knap 100 kg vandpibetobak. Varer fra flere virksomheder undersøges for sporbarhed, og mange virksomheder kan se frem til regninger for manglende betaling af afgift. Københavns Politi har anholdt en person for ulovligt arbejde.

​​​​Onsdag formiddag startede omkring 60 medarbejdere fra Københavns Politi, Fødevarestyrelsen og Skattestyrelsen en fælles aktion mod kioskmiljøet på Nørrebro i København. I alt blev der gennemført kontrol i 21 kiosker i løbet af dagen. Myndighederne følger op over for de fleste virksomheder.

Den fælles myndighedsindsats over for kioskmiljøet skal både sikre fair konkurrence samt sikre fødevaresikkerheden over for forbrugerne. Virksomhederne, der blev besøgt på onsdagens aktion, var alle udpeget på forhånd, fordi myndighedernes oplysninger tydede på, at der kunne være problemer.

Afgifter og sort økonomi

Skattestyrelsen sikrer under kontrollerne bl.a., at der er afregnet korrekte afgifter af de varer, der sælges i butikkerne, at der indberettes løn fra ansatte, og at der er betalt pant af drikkevarer. Derudover er Skattestyrelsen opmærksom på generelle tegn på sort økonomi, der betyder, at virksomhederne skal undersøges nærmere.

- I forbindelse med aktionen har vi bl.a. beslaglagt knap 100 kg vandpibetobak, der ikke er betalt afgifter af samt en række drikkevarer, som manglede pantmærker. Og så er vi i gang med at gøre regninger op til en lang række virksomheder, der mangler at betale afgifter af slikvarer. Derudover var der en række virksomheder, der ikke havde styr på at få indberettet løn for deres ansatte, siger Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

12 virksomheder, der ikke havde styr på deres ansatte, er alle blevet pålagt at føre logbog over virksomhedens ansatte. Derudover forventes 15 virksomheder at blive pålagt digital salgsregistrering på grund af fejl eller mangler i den daglige registrering af virksomhedens salg.

Sporbarhed

Fødevarestyrelsen deltager i aktionen for at kontrollere, om butikkerne kan dokumentere, hvor varerne kommer fra. Fødevarestyrelsen gennemførte i alt 13 kontroller. Én virksomhed blev lukket, én virksomhed fik forbud mod salg af fødevarer, seks virksomheder fik beslaglagt varer som bl.a. slik, chokolade, spiritus og sodavand som følge af manglende dokumentation for sporbarhed, mens to virksomheder fik varslet bøder for at have overtrådt reglerne om sporbarhed og rengøring. Derudover gav Fødevarestyrelsen advarsler for overtrædelse af reglerne om sporbarhed, mærkning på dansk, allergener, rengøring, vedligeholdelse og registrering af ejerforhold.

- En fødevare skal altid have sporbarhed, så virksomheden kan kalde varen tilbage, hvis der er problemer med fødevaresikkerheden. Når vi kontroller sporbarhed kan vi også se tegn på, om den er købt af uautoriserede kanaler. Det hindrer, at virksomheden får en unfair konkurrencefordel over for de lovlydige virksomheder, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens fødevarerejsehold.

For Fødevarerejseholdet er den fælles aktion på Nørrebro med til at styrke det løbende samarbejde med Skattestyrelsen og Politi.

Ulovligt arbejde og ulovlige lattergasflasker

Fra Københavns Politi deltog betjente fra nærpolitiet og Udlændingekontrolsektionen (UKS). UKS fører bl.a. tilsyn med, om udenlandske ansatte har de nødvendige tilladelser til at arbejde og opholde sig i Danmark. Det var ikke tilfældet i en enkelt kiosk, hvor en person blev anholdt og sigtet for at arbejde ulovligt i Danmark.

Desuden blev der i to kiosker fundet og beslaglagt i alt 10 store lattergasflasker.

- Vi ser desværre stadig lattergas blive solgt i enkelte kiosker. Det er ulovligt, og derfor bliver flaskerne også beslaglagt på stedet og kioskejerne sigtet, siger politiinspektør og leder af Center for Borgertryghed ved Københavns Politi, Tommy Laursen. 

Yderligere oplysninger:

Skattestyrelsen, Presseafdelingen, tlf.: 72 37 09 00

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 22 84 48 35

Københavns Politi, Presseafdelingen, tlf.: 35 21 92 60​

Senest opdateret 08-10-2021