Bælgfrugt-video rammer 2,5 millioner visninger efter blot 18 dage

10-02-2022

Fødevarestyrelsens ’Hvad fuck er en bælgfrugt?’-kampagnevideo har i den grad grebet forbrugerne, som får sund kost og klimavenlige fødevarer serveret med 80’er-stil og popmusik.

​​​Efter blot 18 dage på sociale medier er Fødevarestyrelsens kampagnevideo 'Hvad fuck er en bælgfrugt?' vist mere end 2,5 millioner gange. Eksplosionen i antallet af visninger er en positiv overraskelse for enhedschef i Bæredygtig Mad og Sundhed, Anne Pøhl Enevoldsen.

"Vi syntes, at vi havde ramt noget rigtigt med videoen og håbede, at den ville blive taget godt imod. Men det er gået endnu bedre, end vi turde drømme om," siger hun. Ud over den store interesse i Danmark har sangen også trukket kommentarer og delinger på sociale medier fra både Norge og Sverige samt indslag i både dansk og svensk morgen-tv.

I musikvideoen tager bandet Kølner Dom kostrådene under kærlig behandling og stiller med humor ind på, at det er ok at være i tvivl om, hvordan man egentlig spiser mere sundt og klimavenligt.

"Vi vidste fra start, at vi i Danmark ikke spiser mange bælgfrugter, og at der er et stort arbejde for at nå op på de anbefalede 100 g om dagen. De studerende ramte plet med sangen i forhold til, hvordan vi via kommunikation kan skubbe til den udfordring," siger Anne Pøhl Enevoldsen.


Ny rapport: Flere vil spise bælgfrugter i fremtiden
Kun hver tiende spiser i dag bælgfrugter ugentligt, viser en ny rapport om bælgfrugter, som Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Der er dog en forventning om, at der vil blive spist flere bælgfrugter i fremtiden.

Men undersøgelsen viser også, at der er forvirring om, hvad bælgfrugter dækker over. Kun lidt over halvdelen kender til kikærter, kidneybønner, linser osv., og heraf er kikærter den bælgfrugt, som flest både kan lide og spiser. Rapporten viser også, at mere viden om, hvordan man bruger bælgfrugter, samt viden om de sundhedsmæssige og ernæringsmæssige fordele ved bælgfrugterne er faktorer, som kan motivere flere til at bruge bælgfrugter.

Torsdag 10. februar er det Bælgfrugternes Dag, hvor der kommunikeres ekstra meget om bælgfrugter. Her vil Rådet for Sund Mad, som Fødevarestyrelsen er en del af, sætte endnu mere fokus på bælgfrugter, og hvordan man kan anvende dem i den daglige madlavning.

FAKTA:

Tal fra forbrugeranalyse om bælgfrugter, Aarhus Universitet:

Hvilke af de følgende bælgfrugter kender du til? %
Kikærter 57%
Kidney bønner 55%
Linser (fx grønne, røde eller belugalinser) 52%
Hvide bønner 46%
Brune bønner 43%
Sortøjede bønner 16%
Favabønner (Hestebønner) 7%


Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34.