De officielle kostråd

Nu får køkkener hjælp til at lave mad, der er bedre for klimaet

10-10-2023

Opskrifter, dialogværktøjer og efteruddannelse skal hjælpe køkkenpersonalet i offentlige og private køkkener med at lave mad, som tager hensyn til sundhed og klima.

Børn og voksne, som rynker på næsen af kikærterne i gryderetten. Mangel på inspiration til flere bælgfrugter i maden. Begrænset kendskab til, hvordan man får linser og bønner til at smage godt.

Det er nogle af de udfordringer, som madprofessionelle i offentlige og private køkkener oplever, når de giver sig i kast med at lave mad efter De officielle Kostråd. Det viser en undersøgelse, som Aarhus Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen.

Derfor lancerer Fødevarestyrelsen sammen med Rådet for sund mad og 14 organisationer i dag en pakke med værktøjer, som personalet i offentlige og private køkkener har efterspurgt.

De offentlige køkkener serverer dagligt 650.000 hovedmåltider, og spiller en vigtig rolle for at gøre det let for borgerne at vælge sundere mad, som tager hensyn til klimaet, siger sekretariatschef for Rådet for sund mad Claus Egeris Nielsen.

Værktøjskassen består af flere end 40 nye opskrifter til storkøkkener, som er i overensstemmelse med kostrådene, tilbud om efteruddannelse til madprofessionelle samt materialer, der skal hjælpe personalet med at gøre op med myter om den planterige mad.

Dialog med bekymrede borgere

Undersøgelsen fra Aarhus Universitet peger på, at nogle forældre udtrykker bekymring for, om deres børnehavebarn får protein nok, når der serveres mindre kød.

De madprofessionelle i køkkenerne vil gerne klædes på til samtalen med dem, som skal spise maden. Derfor har vi udviklet materialer, som de kan bruge til dialogen om mad med mindre kød og flere bælgfrugter i daginstitutionen. Der er f.eks. dilemmakort og visualiseringer af, hvordan børns proteinbehov bliver dækket af andre fødevarer end kød, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Værktøjerne findes på Rådet for sund mads hjemmeside og kan bruges i professionelle offentlige og private køkkener som fx, kantiner, skoler, daginstitutioner og restauranter.

De fire værktøjer

Opskrifter   

En samling af flere end 40 opskrifter med sund mad, der er bedre for klimaet.

Kurser

Kurser for faglærte og ufaglærte madprofessionelle, som vil få inspiration til smagfulde og sunde måltider, der også tager hensyn til klimaet. Kurset løber over fire dage fordelt mellem teoretisk undervisning og øvelser, og tilbydes af Københavns professionshøjskoler og Hotel- og Restaurantskolen. 

Sund og klimavenlig mad – fra køkken til bruger

Hjælp til kommunikationen om den nye mad i daginstitutioner og skoler. Materialerne skal gøre det nemmere at kommunikere med forældre, børn og det pædagogiske personale om omlægning til sund mad, der tager hensyn til klimaet.

Indkøbsmonitorering

I 2024 lanceres et værktøj, som skal hjælpe køkkener med at monitorere deres indkøb. Målet er at gøre det nemmere for køkkenerne at følge med i deres fødevareindkøb og motivere til at indkøbe fødevare som er mindre klimabelastende og samtidig er godt for sundheden.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.

Partnere i projektet

Aarhus Kommune
Arla
DI Fødevarer
DTU Fødevareinstituttet
Dansk Gartneri
HORESTA
Hotel- og Restaurantskolen
Kost og Ernæringsforbundet
Københavns Kommune
Københavns Professionshøjskole
Landbrug & Fødevarer
Odense Kommune
Vejle Kommune/Culinary Institute by Vejle Erhverv
Madkulturen