Børn og voksne, som rynker på næsen af kikærterne i gryderetten. Mangel på inspiration til flere bælgfrugter i maden. Begrænset kendskab til, hvordan man får linser og bønner til at smage godt.
Det er nogle af de udfordringer, som madprofessionelle i offentlige og private køkkener oplever, når de giver sig i kast med at lave mad efter De officielle Kostråd. Det viser en undersøgelse, som Aarhus Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen.
Derfor lancerer Fødevarestyrelsen sammen med Rådet for sund mad og 14 organisationer i dag en pakke med værktøjer, som personalet i offentlige og private køkkener har efterspurgt.
De offentlige køkkener serverer dagligt 650.000 hovedmåltider, og spiller en vigtig rolle for at gøre det let for borgerne at vælge sundere mad, som tager hensyn til klimaet, siger sekretariatschef for Rådet for sund mad Claus Egeris Nielsen.
Værktøjskassen består af flere end 40 nye opskrifter til storkøkkener, som er i overensstemmelse med kostrådene, tilbud om efteruddannelse til madprofessionelle samt materialer, der skal hjælpe personalet med at gøre op med myter om den planterige mad.
Dialog med bekymrede borgere
Undersøgelsen fra Aarhus Universitet peger på, at nogle forældre udtrykker bekymring for, om deres børnehavebarn får protein nok, når der serveres mindre kød.
De madprofessionelle i køkkenerne vil gerne klædes på til samtalen med dem, som skal spise maden. Derfor har vi udviklet materialer, som de kan bruge til dialogen om mad med mindre kød og flere bælgfrugter i daginstitutionen. Der er f.eks. dilemmakort og visualiseringer af, hvordan børns proteinbehov bliver dækket af andre fødevarer end kød, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Værktøjerne findes på Rådet for sund mads hjemmeside og kan bruges i professionelle offentlige og private køkkener som fx, kantiner, skoler, daginstitutioner og restauranter.