Dyrevelfærd

Flere dyrlæger udskriver hestemedicin ulovligt

26-09-2023

Stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen viser, at langt fra alle lever op til reglerne.

Hvis en hest skal have et bedøvende, receptpligtigt lægemiddel i forbindelse med f.eks. tandraspning, klipning eller skoning, skal det være en dyrlæge, der bedøver hesten.

En stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen gennemførte tidligere i år blandt godt 50 hestedyrlæger, dokumenterer imidlertid, at langt fra alle hestedyrlæger lever op til reglerne. Således fik næsten hver femte hestedyrlæge i stikprøven enten en indskærpelse eller bøde. Typisk for at udlevere bedøvende lægemidler til hesteejere uden, at betingelserne var opfyldt, men også for ikke at have udelukket heste fra konsum eller sikret, at hesten allerede var udelukket fra at ende som fødevarer, fordi medicineringen krævede det. Fødevarestyrelsen fandt også eksempler på mangelfulde anvisninger til dyrenes ejere om, hvordan medicinen skulle bruges.

Kravene gælder, så forbrugerne ikke risikerer at få f.eks. en hestebøf med medicinrester

Velbegrundede krav til medicinering

’Der er i Danmark nogle meget skrappe og velbegrundede krav til ordinering og brug af medicin til dyr - også til heste. Netop fordi der er risiko for dyrene i forbindelse med bl.a. en bedøvelse, kræver reglerne, at både den der ordinerer, og den der giver medicinen, ved præcist, hvornår og hvordan man skal anvende medicinen. Tilsvarende gælder, at visse lægemidler kræver, at hesten udelukkes fra konsum. Kravene gælder dels af hensyn til dyrene, dels så forbrugerne ikke risikerer at få f.eks. en hestebøf med medicinrester’, forklarer chef for Veterinærrejseholdet Majbritt Birkmose.

Af de ti dyrlæger, som fik sanktioner i forbindelse med stikprøven, fik syv indskærpet reglerne, to fik bøder og en blev politianmeldt. Ved Fødevarestyrelsens opfølgende kontrolbesøg var der ingen anmærkninger til otte af de ti dyrlæger, mens to dyrlæger blev politianmeldt.

Fødevarestyrelsen informerer løbende om reglerne for medicinering i bl.a. nyhedsbreve til dyrlægerne og ved dialogmøder.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.