Fødevarestyrelsen fandt mangler i opstaldningen af kalve i hver fjerde besætning

21-09-2023

Lovgivningen stiller klare krav til kalves fodring, pasning og staldforhold. Alligevel fandt Fødevarestyrelsen fejl og mangler i 24 pct. af de kontrollerede besætninger.

En kalv skal fodres mindst to gange om dagen, og kalven skal have adgang til fx sutteflaske, -kar eller -spand, så den kan få dækket sit suttebehov, når den fodres med mælk. Når kalven er over otte uger gammel skal den også kunne se og røre andre kalve, og den må derfor ikke holdes i en enkeltboks. Og så skal kalven have adgang til hudpleje i form af en børste el.lign.

- Kalvene har nogle fysiologiske og sociale behov, som skal være opfyldt, for at de kan udvikle en sund adfærd. Derfor har kalvenes adgang til sutteanordninger og deres mulighed for samvær med andre dyr været centrale, når vi har været på stikprøvekontrol i kalvebesætningerne, siger enhedschef Christian Strøyer, Fødevarestyrelsen.

Resultaterne af de mere end 300 kontrolbesøg er nu klar. Hver fjerde landmand har fået sanktioner for at overtræde reglerne. Flest sanktioner blev givet for manglende opfyldelse af suttebehov (16 pct.) samt for manglende adgang til hudpleje (16 pct.). Den tredje hyppigste sanktion blev givet for opstaldning af kalve i enkeltbokse (5 pct.).

Ud af 308 kontrollerede besætninger blev der givet sanktioner i 73 besætninger svarende til 24 pct.

- Selvom mange landmænd gør en indsats, så er det bekymrende, at en fjerdedel af kontrollerne viser, at de ikke har styr på dyrevelfærdsreglerne. Vi går nu i dialog med brancheorganisationerne om, hvordan vi sammen kan øge kendskabet til reglerne og baggrunden for dem, siger Christian Strøyer.

Find resultaterne af kontrolkampagnen her

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.