Fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen hæver trusselsniveauet for fugleinfluenza

18-12-2024

Danske besætninger med høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ skal fra torsdag den 19. december lukkes inde eller overdækkes.

Efter et stigende antal fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark og vores europæiske nabolande hæver Fødevarestyrelsen nu trusselsniveauet for fugleinfluenzasmitte fra middel til høj. De seneste uger har der været udbrud i fjerkræbesætninger i blandt andet Nederlandene og Tyskland, lige syd for grænsen. Fødevarestyrelsen kan nu se, at smitten også findes i de vilde fugle i Danmark.

Det forøgede trusselsniveau betyder, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab fra torsdag den 19. december skal lukkes inde eller overdækkes. Formålet er at undgå, at vilde fugle smitter tamfuglene.

- Fugleinfluenza er en alvorlig sygdom for dyrene, der lider alvorligt, inden mange dør af smitten eller aflives for at sikre, at smitten ikke spredes. Alene i år har Fødevarestyrelsen i samarbejde med blandt andet Beredskabsstyrelsen aflivet mere end 200.000 fugle og fjerkræ i danske besætninger, så situationen kalder på ekstra opmærksomhed på det stigende smittetryk og smittebeskyttelse, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie

Dyrskuer, udstillinger og konkurrencer

Ejere af hønsehold, hvor indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, er undtaget fra kravet om overdækning, men dyrene skal holdes indhegnet. Ejere af ande- og gåsebesætninger er også fritaget for kravet om overdækning, hvis de begrænser fuglenes udeareal, og sikrer sig, at vilde fugle ikke kan lande i indhegningen.

For alle fugleejere gælder det, at fodring og adgang til vandtrug sker under overdækning, så de vilde fugle ikke har adgang til at spise med, og at overflade- og regnvand, som dyrene har adgang til, ikke må kunne forurenes med de vilde fugles afføring.

På grund af det forhøjede trusselsniveau forbyder Fødevarestyrelsen også som udgangspunkt dyrskuer, udstillinger og konkurrencer i hele landet, hvor der indgår fjerkræ og fugle. Hvis man planlægger en udstilling, som kun omfatter fugle i fangenskab, som kommer fra virksomheder med færre end 100 fugle og som ikke holder fjerkræ, skal man kontakte sin lokale veterinærenhed og søge om tilladelse til at afholde udstillingen. 

Høj dødelighed blandt dyr

Den meget smitsomme fugleinfluenza giver svære symptomer hos fjerkræ, og medfører høj dødelighed hos dyrene. I sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ. Dansk Veterinær Konsortium vurderer, at risikoen for smitte til mennesker er lav.

Råd og regler

Fødevarestyrelsen anbefaler, at ejerne sikrer sig, at vilde fugle ikke kan komme i kontakt med tamfugle, også hvis man ikke er omfattet af krav om indelukning eller overdækning. Hvad enten man har hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man som minimum skifter og desinficerer fodtøj, inden man går ind til sine fjerkræ, så man ikke slæber smitten ind til dem.

Fødevarestyrelsen opfordrer alle, der holder fjerkræ, til at være ekstra opmærksomme på symptomer på fugleinfluenza og tage fat i deres praktiserende dyrlæge ved mistanke om sygdommen.

Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på Appen Fugleinfluenza-Tip.

Læs om

Den aktuelle situation - siden opdateres løbende

Symptomer på fugleinfluenza

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.