Dyresundhed

Fødevarestyrelsen hæver trusselsniveauet for afrikansk svinepest fra meget lavt til lavt

20-06-2024

Pas på du ikke tager afrikansk svinepest med hjem fra jagtrejser, mountainbikeferie og vandreture i udlandet, lyder det fra Fødevarestyrelsen, der netop har ændret risikovurderingen for, at afrikansk svinepest rammer Danmark.

Tidligere på ugen blev der i den tyske delstat Hessen fundet afrikansk svinepest i et vildsvin. Og da mange danskere enten ferierer i området eller passerer igennem delstaten på deres ferietur sydpå, hæver Fødevarestyrelsen nu trusselsniveauet for afrikansk svinepest fra meget lavt til lavt.

Sidste år oplevede EU tæt ved 2.000 udbrud blandt tamsvin i tilsammen 14 medlemslande. Samtidig steg antallet af smittede vildsvin i naturen med 10 procent fra 2022 til 2023.

’Smittetrykket i udlandet, og senest den udvikling vi netop har set i Hessen, betyder, at danske turister risikerer at tage afrikansk svinepest med hjem fra deres ferie udlandet. Det er særligt personer, der færdes i naturen i de inficerede områder – f.eks. jægere, mountainbikere, vandrere og andre. Smitte kan være på f.eks. jagtudstyr, mountainbikes eller sko og støvler, hvis de besøger områder med afrikansk svinepest’, lyder det fra enhedschef i Fødevarestyrelsen, dyrlæge, Mette Kirkeskov Sie.

’Afrikansk svinepest smitter ikke mennesker. Men spredes sygdommen til grisebesætninger i Danmark, vil det gå hårdt ud over dyrevelfærden. Samtidig vil smitten ramme eksport for milliarder, da de fleste lande uden for EU sænker grænsebommen for danske delikatesser lavet på gris’, forklarer Mette Kirkeskov Sie. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen nu alle, der færdes i naturen, til at rengøre deres støvler og andet udstyr grundigt, inden de returnerer til Danmark.

Fødevarestyrelsen opfordrer danskere til ikke at tage eksempelvis tyske pølser eller italienske skinker med hjem fra ferie, også selvom det ikke er forbudt. Det skyldes, at virus fra afrikansk svinepest kan gemme sig i fødevarerne og derfra ende i danske grisestalde. Henover sommeren kommer regler for import af animalske fødevarer på storskærme i flere danske lufthavne. Fødevarestyrelsen er også på de sociale medier med råd og regler til alle, der risikerer at tage sygdommen med tilbage til Danmark.


Afrikansk svinepest findes i øjeblikket i Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Sverige, Tyskland og Ungarn enten blandt vildsvin eller i grisebesætninger.

Læs mere om Afrikansk svinepest

 

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.