Der er ingen sundhedsmæssig risiko ved at spise frugt og grønt på det danske marked. Det vurderer Fødevarestyrelsen på baggrund af videnskabelige analyser fra DTU Fødevareinstituttet. Konklusionerne sker på baggrund af godt 2.000 prøver af frugt, grønt, gryn, krydderier og babymad, som Fødevarestyrelsen indsamlede fra danske grossister og detailhandlere i Danmark i 2024, og efterfølgende analyserede på Fødevarestyrelsens laboratorium. Undersøgelserne er en del af Fødevarestyrelsens løbende arbejde med at kontrollere pesticidrester i fødevarer på det danske marked. Resultaterne fremgår af rapporten:
Pesticidrester i fødevarer 2024 (pdf)
Danske grøntsager var i knap otte ud af ti prøver helt uden pesticidindhold. Og resultaterne viste overskridelser af grænseværdierne i under 1 pct af prøverne. Tilsvarende var knap fire ud af ti stykker dansk frugt uden pesticidrester. Og der, hvor myndighederne konstaterede fund, lå de - bortset fra to tilfælde - inden for de tilladte grænseværdier.
”Igen i år varierer indholdet af pesticidrester afhængigt af, om fødevarerne kommer fra Danmark, øvrige medlemslande i EU eller tredjelande. Rent faktisk kan man halvere sit indtag af pesticidrester, ved at vælge dansk i stedet for udenlandsk, når man køber frugt og grønt”, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.
”Samtidig vil jeg gerne understrege, at de fund, vi har gjort i frugt og grønt på det danske marked, stort set alle ligger under de tilladte grænseværdier, også når varerne stammer fra udlandet. Og der hvor grænseværdierne for, hvad der må være af pesticider, overskrides, vurderer DTU Fødevareinstituttet for hovedparten af tilfældene, at overskridelserne er uden sundhedsmæssig betydning. Så endnu en gang understreger tallene, at der er god grund til at følge Fødevarestyrelsens kostråd om at spise frugt og grønt”, lyder det fra enhedschefen.