Kontrolkampagner

Fødevarestyrelsens kontrolplan for 2025: Fokus på roterende kobørster og svindel med fødevarer

22-01-2025

Indretning af kostalde, fælles Europol-indsats mod svindel og vedligeholdelse af kantinekøkkener er nogle af de kontrolområder, som Fødevarestyrelsen vil fokusere på i 2025.

Udover de faste stikprøvekontroller i bl.a. supermarkeder, restauranter og stalde, udvælger Fødevarestyrelsen hvert år en række særlige fokusområder, hvor der laves såkaldte kontrolkampagner. Målet med kontrollerne er både at vejlede virksomhederne og at kontrollere, at reglerne bliver overholdt – så dyr undgår unødig lidelse og forbrugerne undgår at blive syge af det, de spiser.

Blandt de udvalgte fokusområder for 2025 er fødevaresvindel, der ifølge EU-Kommissionen anslås at koste EU-landene omkring 60 til 90 mia. kroner (8-12 mia. euro) om året. Her deltager Fødevarestyrelsens rejsehold i en international aktion rettet mod salg og produktion af forfalskede fødevarer, som kan medføre økonomiske tab og udsætte forbrugeren for vildledning og sundhedsrisici.

På veterinærområdet sætter Fødevarestyrelsen bl.a. spot på indretningen af stalde med malkekøer. Besætningsejerne skal bl.a. sikre, at køerne har adgang til hudpleje ved hjælp af kobørster, og at der er nok foderpladser, drikkestationer og sengebåse.

- Indretningen af staldene har stor betydning for køernes velfærd, og det har vi besluttet at sætte ekstra fokus på i år. Roterende kobørster, som køerne selv kan benytte, er et godt eksempel på indretning, som har en positiv effekt på dyrenes adfærd, forklarer veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle.

Færre rustne hylder og kontrol med kattemad

På fødevareområdet sætter Fødevarestyrelsen bl.a. fokus på vedligeholdelsen af udstyret i professionelle køkkener som kantiner og restauranter i en større kampagne. Ved f.eks. at vælge de rette materialer til interiør som bordplader, og ved at prioritere løbende vedligeholdelse af køkkenudstyret, kan virksomhederne ofte undgå potentielle problemer med fødevaresikkerheden, der kan gøre gæsterne syge.

- Tidligere kontroller har vist, at det kan være svært at få gjort helt ordentligt rent, hvis f.eks. håndvasken er slidt, hylderne er rustne eller fliserne er flækkede, forklarer fødevaredirektør i Fødevarestyrelsen, Tejs Binderup og tilføjer:

- Når der samles snavs i revner og sprækker, skabes der ideelle vækstbetingelser for forskellige bakterier og vira, hvilket udgør en risiko for, at folk bliver syge. Derfor vil vi sætte fokus på at vejlede virksomhederne om, hvilke materialer der f.eks. er egnede til bordplader under emhætten.

Blandt de øvrige fokusområder for kontrolkampagnerne i 2025 er foder til kæledyr, der kan risikere at gøre både dyrene og deres ejere syge med f.eks. salmonella. I den forbindelse vil Fødevarestyrelens laboranter bl.a. analysere en række prøver af foder, for at blive klogere på hvor stort problemet er.

Få det fulde overblik over kampagnerne på hhv. fødevare-, veterinær- og foderområdet nedenfor. I alt gennemføres mere end 5.000 målrettede kampagnekontroller i 2025.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.